Konyhai kémia LXXIII. – a pisztácia

Ki mosolyog ránk?

Tudomány

Közel-keleti, közép-ázsiai eredetű csonthéjas, amelynek folyamatosan emelkedik az ára. Ráadásul napjaink két politikai-katonai ellensége rivalizál a termelésében: az Egyesült Államok és Irán.

A pisztácia sokáig csak afféle ropogtatni­valóként, keleti édességek alapanyagaként vagy éppen fagylaltok ízesítőjeként volt ismert (Magyarországon például elég későn vált azzá). Azután jött pár éve a dubajicsoki-mánia, ami felrobbantotta a keresletet. Rendkívül fontos élelmi anyagról beszélünk, sőt bizonyos tekintetben stratégiai jelentőségűnek is mondható.

A keleti széllel érkezett

A pisztácia (tudományos nevén: Pistacia vera) a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik, őshazája a mai Törökországtól Közép-Ázsiáig terjedő régió, beleértve mindenekelőtt Iránt, illetve Afganisztán mostani területeit. A pisztáciafogyasztással kapcsolatos legkorábbi – úgy 7 ezer éves – lelet a mai Üzbegisztánból (a történeti Baktriából) származik. A név a középperzsa pistakēből ered, ez a görögbe pistákionként került át, majd a latin közvetítésével sorra átvette a többi európai nyelv is. A termesztését rómaiak terjesztették el a Mediterráneumban (Dél-Európa, Észak-Afrika), manapság ebből a régióból csak Görög- és Spanyolország számít jelentősebb, de a nagyokhoz képest elhanyagolható termelőnek.

A pisztácia csonthéjas termése egy eredetileg húsos (önmagában nem ízletes) burokban megbúvó mag. Érett állapotban kinyílik, azaz ránk mosolyog – kivéve, ha mégsem nyílott ki (minden zacskóban akad egy-két ilyen).

A pisztácia a növények azon különleges kétlaki csoportjához hasonlít, ahol külön nő- és férfiivarú példányok vannak (mint mondjuk, a ginkgófa vagy a kender esetében). Ennek megfelelően gondoskodni kell arról, hogy egy ültetvényen mindkét nembeli fa kellő számban forduljon elő – már csak a beporzás kedvéért is. A sivatagi-félsivatagi körülményeket kedvelő növény bónuszként nagyon jól tűri a magas sótartalmú talajt és a sós vizes öntözést is. A pisztáciafák jól bírják az extrém hőmérsékleti körülményeket, és képesek túlélni a téli mínusz 10 és a nyári plusz 48 Celsius-fok közötti tartományban – azaz a termőhelyükre jellemző magas éves hőingadozást. Sok napsütésre és jó vízelvezetésű talajra van szükségük ahhoz, hogy megfelelő termést hozzanak, ezzel szemben rosszul érzik magukat magas páratartalmú környezetben. A gyümölcs megfelelő éréséhez hosszú, forró nyár szükséges – ezt eredeti és új termőhelyein is bőséggel megkapja. A pisztácia már a 19. században megjelent kerti növényként Kaliforniában, s a manapság egyre jelentősebb termelővé váló Ausztráliában is.

Áttelepítési kísérlete oly jól sikerült, hogy az Egyesült Államok (mindenekelőtt a kaliforniai telepítésű pisztáciaültetvényeinek köszönhetően) mára megelőzte a tradicionálisan piacvezető Iránt (a részletekről lásd keretes írásunkat). A világ harmadik termelője hagyományosan Törökország – az ottani (például Gaziantep környékén) termesztett pisztácia az iránival nagyjából megegyező minőségű. A 2024/2025-ös szezonban globálisan 1,18 tonna pisztácia termett, ennek nagyjából 90 százaléka az Egyesült Államok, Irán és Törökország pisztácialigeteiben.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.

Eddig csak a szégyen

Aláírták a koalíciós szerződést, innentől hivatalosnak tekinthető, hogy megalakul a szétválás utáni Csehország minden bizonnyal leggusztustalanabb kormánya, amelyben egy populista vezér, Andrej Babiš dirigálja saját személyre szabott pártja (az Ano) és két neonáci pártocska (a 7,8 százalékos SPD és a 6,8-as Motoristé sobě) delegáltjait.