Ki nem találná: mától egy évig a periódusos rendszert ünnepeljük!

  • narancs.hu
  • 2019. január 30.

Tudomány

Párizsban nyitották meg az ünnepi évet az ENSZ és az UNESCO kezdeményezésére.

Dmitrij Mengyelejev orosz tudós 150 éve alkotta meg a kémiai elemek periódusos rendszerét -ennek emlékére hirdette meg az ENSZ-közgyűlés és az UNESCO a periódusos rendszer nemzetközi évét.

Dmitrij Mengyelejev 1869. március 6-án tette közzé az elemek periódusos rendszerét. Egy használható osztályozás kialakításának reményében fogott a feladatba, persze nem ő volt az egyetlen: viszont azt a szabályszerűséget csak Mengyelejev vette észre: hogy ha az elemeket növekvő atomtömeg szerint sorba rakjuk, a táblázat a fizikai-kémiai jellemzők periodikusságát mutatja. Ez pedig lehetővé teszi a kémiai reakciók típusokba sorolását is.

A rendszer logikája alapján nem merte megváltoztatni az egyes elemek sorrendjét, az akkor ismert 63 elem mellett üres helyeket hagyott, sőt még az oda illő új elemek tulajdonságait is meghatározta. A rendszer helyessége 1875-ben bizonyosodott be, amikor felfedezték a Mengyelejev által eka-aluminiumnak nevezett anyagot, a galliumot, amely fizikai tulajdonságaival pontosan beleillett az üresen hagyott rubrikába, majd néhány év múlva a germániumot és szkandiumot.

Az UNESCO idén számos rendezvénnyel, szimpóziummal ünnepli Mengyelejev felfedezését, középiskolásoknak versenyt rendez a periódusos rendszerről, világszerte neves tudósok fognak felkeresni iskolákat tudományos kísérleteket bemutatva. Az IUPAC július 5. és 12. között Párizsban tanácskozást tart az évfordulóhoz kapcsolódva. Szentpéterváron szeptemberben Mengyelejev munkásságáról és a kémiai felfedezések hasznosításáról rendeznek tudományos kongresszust.

A periódusos rendszerről és az új elemek elnevezéséről lásd korábbi cikkünket:

Lemmy vagy nem Lemmy?

Négy új elemmel bővült a periódusos rendszer, de még nincs igazi nevük. Alább épp a névadási praxist, illetve Dmitrij Ivanovics Mengyelejev zsenijét igyekszünk körüljárni.

Figyelmébe ajánljuk