Kiderült, hogyan isznak a koalák

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 5.

Tudomány

A szakembereket régóta foglalkoztatta a kérdés.

A fák törzsén lecsorgó esővízzel oltják szomjukat a vadonban a koalák - állapították meg ausztrál kutatók.

A szakembereket régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az apró termetű erszényesek miként veszik magukhoz az életben maradásukhoz szükséges folyadékmennyiséget a vadonban.

A Sydney-i Egyetem etológusa, Valentina Mella és kollégái a koalák természetben való viselkedésének megfigyelésére építették az Ethology című folyóiratban publikált tanulmányukat.    Az állatokat 46 alkalommal figyelték meg a vadonban 2006 és 2019 között, döntően a délkelet-ausztráliai Victoria állambeli You Yangs Regional Park területén.

A tanulmány szerint az állatok lenyalogatják a fák sima felszínű törzsén lecsorgó esővizet és nem csupán a táplálékukként szolgáló levelekből nyerik a vizet.

"A koalákról eddig úgy vélték, hogy a folyadékszükségletük döntő részét az elfogyasztott levelek nedvességtartalmából nyerik és csupán akaratlanul isznak vizet a vadonban, amikor például nedves levelet esznek eső után vagy a levél felszínét harmat borítja" - mondta Mella.

A kutatók szerint az eredményeik segíthetik a koalák megóvására irányuló erőfeszítéseket.

A koalák életük döntő részét az eukaliptuszfákon töltik. Napjában nagyjából 500-800 gramm eukaliptuszlevelet fogyasztanak el és körülbelül 20 órát alszanak, mivel az emésztés rengeteg energiát vesz igénybe.

Figyelmébe ajánljuk