Koronavírus: aki átesett a fertőzésen, nyolc hónapig védve lehet

  • narancs.hu
  • 2021.01.07 13:59

Tudomány

Vagy akár hosszabb ideig is.

"Nyolc hónapig, de akár hosszabb ideig is védve lehet az újrafertőzéstől az, aki átesett a koronavírus-fertőzésen, állítja a Science online verziójában megjelent tanulmány" - írja a Telex (a MedicalXpress.com-ra hivatkozva).

Mint írják, a kutatócsoport 188 fertőzött vérmintáját vizsgálta, és így jutottak arra, hogy az immunválasz legalább háromnegyed évig kitart, de akár évekig is védelmet nyújthat a SARS-CoV-2 vírusa ellen. Idézik Shane Crotty-t, a La Jotta Immunológiai Intézet professzorát, aki szerint az immunrendszer védelmében szerepet játszó antitestek, B- és T-limfociták vérmintákban való együttes megmérése alapján pontos válasz adható arra, mi lehet a védelmet biztosító legrövidebb idő a fertőzöttek számára.

Megjegyzik: bár más mérések azt mutatják, hogy egy idő után drámaian esik a szervezetben az antitestek száma (ami azt is jelentheti, hogy a védelem is gyengül az újrafertőzéssel szemben), ugyanakkor Alessandro Sette professzor, a kutatócsoport egyik vezetője szerint a védelmi képesség ettől megmarad.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy gyenge immunrendszer esetén az ismétlődő fertőzés kockázata ugyanúgy megvan, így önmagában a fertőzés nem garancia, de vérvizsgálattal jól belőhető, hogy mennyi ideig számíthat védelemre az adott beteg - írja a Science-ben megjelent tanulmányról a Telex.

 

Neked ajánljuk