Koronavírus idején jelentették be: denevérvédelmi projekt indul
Az ebolavírus hordozójának bizonyult a gyümölcsevő nílusi repülőkutya

Koronavírus idején jelentették be: denevérvédelmi projekt indul

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. április 14.

Tudomány

A négy ország közös célja az emlősök összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és a fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken.

Tökéletes időzítéssel indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a denevérvédelmi programját.

A BAT4MAN nevet viselő együttműködési akció által igyekszik eloszlatni a denevérekkel kapcsolatban kialakult tévhiteket és előítéleteket. Az említett fajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében - olvasható a közleményben.

Az időzítés nem is lehetne jobb: a mostani világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus egy denevérben kifejlődött, és egy tobzoskában mutálódott kórokozó, jelenlegi tudásunk szerint.

„A denevérek, mint vírushordozók, azért érdekesek, mert nagyon erős immunrendszerük van, ami ideális gazdává teszi őket: nem halnak meg a fertőződéstől, viszont terjesztik a vírust“, magyarázta Balkányi László a Narancsnak adott interjújában.

A Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna által közösen indított program célja a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése történik oly módon, hogy a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap. Az ismeretterjesztés eszközei között kiadványok, tájékoztató táblák, vándorkiállítás és film készítése, valamint az online térben való megjelenés szerepel.

false

Figyelmébe ajánljuk