Leszállt a Holdra az Odysseus, az első privát űreszköz

  • narancs.hu
  • 2024. február 23.

Tudomány

1972 óta ez az első amerikai űreszköz, amely eljutott a Holdra.

A NASA által támogatott Intuitive Machines történelmet írt azzal, hogy az első magánvállalatként űreszközt juttatott a Holdra – írja a BBC beszámolója alapján a hvg.hu.

Az Odysseus nevű eszközt – amely egy 4 méter magas és 1,5 méter széles, hatszögletű henger hat leszálló lábbal – a múlt héten indították útjára a SpaceX rakétájának segítségével. Az Odysseus alig kilenc nappal később, magyar idő szerint pénteken 0 óra 23 perckor landolt a Hold déli pólusának közelében, kráteres terepen, egy ötezer méter magas, Malapert nevű hegy mellett.

„Amit kétségtelenül megerősíthetünk, az az, hogy a berendezésünk a Hold felszínén van, és adást sugároz”

– jelentette be Tim Crain, a projekt egyik vezetője. Az Odysseus 1972 óta az első amerikai űreszköz, amely leszállt a Holdra, a feladata pedig az lesz, hogy a felszínt vizsgálja a jövőbeli emberes űrmissziók számára.

A sikeres Holdra szállását Bill Nelson, a NASA igazgatója is üdvözölte. A NASA célja, hogy az Artemis program keretében 2026-ban űrhajósokat juttasson a Holdra, ennek érdekében pedig egy sor privát céget támogat – köztük a magyar Puli Space Technologies-t is –, hogy a megfelelő technológiai megoldásokkal segítsék az előkészületet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.