Lézerkard Braille-írással - Star Wars Expo Párizsban

  • Balázs Áron
  • 2006. január 19.

Tudomány

A plakáton a Cité des Sciences et de l'Industrie sötétségbe borult komplexuma felett járőrözik a három egységből álló birodalmi TIE fighter kötelék a bejáratnál, a hangzavarnak tűnő ordibálás odabent, a félhomályban wookie-halandzsává változik.

A plakáton a Cité des Sciences et de l'Industrie sötétségbe borult komplexuma felett járőrözik a három egységből álló birodalmi TIE fighter kötelék a bejáratnál, a hangzavarnak tűnő ordibálás odabent, a félhomályban wookie-halandzsává változik.

Ha eldobjuk a kezünkbe nyomott térképet, és következetes humanoid logikával követjük a si-koltozó gyerekhadat, nagyobb élményben lehet részünk, mint ha az előírt útvonalat követnénk. Mást nem is tehetünk, mert a mindentudó kis fehér robot R2-D2 és aranyszínű protokollgép társa, továbbá két életnagyságú, a lázadók flottájához tartozó űrhajóváz zárja el a térkép által megjelölt utat.

Az első bolygószobába toppanva a Tatooine sivatagi arénája tárul elénk, már akinek lucasnyi a fantáziája, és életet lehel a podracer-pálya drukkereinek makettjeibe. A rabszolgatartó Watto üvöltözik, a sokak által a filmtörténet legröhejesebb kreatúrájának tartott Jar Jar Binks gügyög. A szervezők tényleg kitettek magukért, mindent kiírtak franciául, angolul és spanyolul, sőt Braille-írással is kitapintható a lézerkardok működésének pontos leírása. Átszáguldunk az első részek világán, és megcsodálunk egy-két olyan hajmeresztő vadságot, mint Yoda mester vagy Dooku gróf bronz mellszobra - vitrinben. Tán nem véletlen, hogy a szomszédos, relikviákkal zsúfolásig tömött ajándékboltban még csak hasonlót sem lehet látni.

Lassan interaktívvá válik a kiállítás, ami annyit tesz, hogy fogdoshatjuk a műanyag védőburkolatot, amiben néha felvillan a lézerkardra emlékeztető bot tompa neonfénye. Aki maradandó anyagi károsodást akar szenvedni, több színben is megvásárolhatja, úgy negyvenezer forint körüli áron.

Aztán egy újabb sokk. A kimaradt jelenetek makettmodelljeinek sorába ütközünk, s nyelvtudás nélkül is érthető, miért hagyták a fenébe az azonosíthatatlan szurdokot és lényeit az Industrial Light & Magic mindentudó szakemberei.

A fércgalaxisból továbbutazva ismerős hörgésre leszünk figyel-mesek, Vader nagyúr életnagyságú bábuja szörcsög ránk, mellette a megtorpant személyiségfejlődés mementójaként hever darabokra szedett metálfekete bukósisakja. Felajzott apuka robog el mellettem, kamaszkorú lányait vonszolva maga után. "Ez a Dagobah rendszer, az Erő forrása" - magyarázza csemetéinek, majd vad demonstrációba kezd: bal kezével hadonászva emeli ki a mocsárba ragadt X szárnyú vadászgépet. A két megtermett wookie mellett elhaladva jut eszembe, hogy a Renoir/Renoir kiállításon sem láttam ennyi biztonsági őrt. Pedig ott nem 1977-ből származó lézerkardok és űrlények, hanem százéves tablók lógtak a falakon. Igaz, nem volt zene sem, ráadásul John Williams muzsikája manapság is ugyanúgy lázba hozza a jónépet, mint évtizedekkel ezelőtt. Rohanok a felhevült apuka után, akinek a feje eltűnik a hatodik epizód, A jedi visszatér termei felé közeledve. Kíváncsian hajolok le én is, valóban szellemes, ahogyan az űrhajóról szörnytorokba zuhanó, üvöltöző embereket láthatjuk Jabba és fura kinézetű haverjai szemével. Rögtön kiderül a turpisság, egyperces jeleneteket ismételnek a filmből, mindazonáltal az ér-kező újabb kíváncsiak fejeinek alig marad szabad hely, mindenhol szoronganak a mutatványokért tíz euró ötven centet fizető nagycsalá-dosok és megszállott rajongók. Az Endor következik, sokak szerint az űrsaga legelcseszettebb teremtményeivel. Így, a vitrin mellett profinak tűnnek, de közelebbről látszik, hogy a zuhanyzóból kilépő csuromvizes szörnyecske sokkal bájosabb. A galaktikus kirándulás fénypontja kétségkívül a Harrison Ford által alakított Han Solo feketeszénbe hűtött eredeti testlenyomata, ilyet még makettben sem lehet rendelés nélkül beszerezni.

Két tudatlan kissrác kezéből lézerkardot formálva hadonászik a szomszédos bluescreen előtt, a száguldó naszádok torkolattüze néha felvillan mögöttük. Váratlanul kipihent szülő ugrik közéjük, és jól kiosztja a meglepődött gyerkőcöket. Minden erőre szükségem van, nehogy az elhullott padawanokért bosszút állva és a sötét oldal nyomásának engedve nekiessek az agresszív családfőnek.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!