Olimpiai esélyek: úszás - Gyilkos arany

  • Bogár Zsolt
  • 2008. augusztus 7.

Tudomány

Bár a vívás után az úszás a legeredményesebb olimpiai sportágunk (23 arany), Pekingben örülhetünk, ha összejön egy-két érem. Ha az idei tendencia folytatódik, sorra dőlnek majd a világcsúcsok: mindenki egy különleges úszódresszről és egy titkos csodaszerről beszél.
Bár a vívás után az úszás a legeredményesebb olimpiai sportágunk (23 arany), Pekingben örülhetünk, ha összejön egy-két érem. Ha az idei tendencia folytatódik, sorra dőlnek majd a világcsúcsok: mindenki egy különleges úszódresszről és egy titkos csodaszerről beszél.

Nyolc éve, amikor Knézy Jenő elképedését szabadjára engedve harsogva kommentálta az utolsó métereken az amerikai Kovalt is megelőző Kovács Ágnes győzelmét 200 női mellen - "Te jó ég, az a hajrá, az nagyon bejött!" -, valamiért nekünk is borsódzott a hátunk. Athénban az úszóink nem nyertek aranyat, és most sincs reális esélyük; megúszott tőlünk a világ. Aki követte az év úszóeseményeit, persze nem biztos, hogy bánkódik: a sportágat legfeljebb az endékás időkhöz hasonlítható doppingyanú lengi be.

Ötvennél több világrekord sosem dőlt meg pár hónap alatt. Ha csak a 16-16 (férfi-női) olimpiai versenyszámot nézzük, a 15 legjobb időeredményt 2008-ban állították fel, és a csúcsokat nem hajszállal überelték, hanem vaskos másod- és tizedmásodpercekkel. Bár az érintettek az űrbéli eredményeket az év elején forgalomba hozott új generációs úszódresszeknek tulajdonítják (lásd erről Cápanadrág című keretesünket), egyre többen (pl. Gerry Hall jr., Athén gyorsúszó olimpiai bajnoka) adnak hangot kételyeiknek, emlegetik a teljesítményfokozó szerek használatát. Az új öltözet nem takarja el a testalkat és a fizimiska feltűnő változását. Célkeresztbe került az IGF nevű izomnövelő szer továbbfejlesztett változata (Long R3 IGF-1), mely rövid idő alatt hatalmas izomköteget képes felrakni, és mert közvetlenül az izomba fecskendezik, vérből, vizeletből ki sem mutatható. (Erről szól a Mitől nő az úszóhártya? című keretesünk.) Az úszás ott tart,

mint a Tour de France

Lance Armstrong idején. Mindennapos a suskus, hogy az élmezőny doppingol, de amíg a sztár abba nem hagyja, aligha fog bárki lebukni, viszont az árnyékában mindenki biztonságban ügyeskedhet. Márpedig egy dolgot borítékolni lehet: Peking első számú csillaga az amerikai Michael Phelps lesz, akinek Athénból már hat győzelme van, és elég a nyolc száma közül négyet megnyernie, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb olimpikonja. Ha az összes számban győz, felülmúlja Mark Spitzet, aki Münchenben hétszer tudott nyerni. Az úszósport ugyanakkor nem csak Phelpsből áll (jelenleg hat világcsúcsot tart), az amerikai és az ausztrál csapat több tagja, vagy a semmi-ből előtűnő francia izomkolosszus, Alain Bernard (100 m gyors) világrekordjainak a tisztaságát egyformán kétkedve szemlélik úszóberkekben. Még gyanús is lenne, ha a mieink akár labdába rúgnának ellenük.

A csapatunk Pekingben éppoly népes lesz, mint Athénban volt, de már nincs az utazók között a 2004-ben három számban is éremesélyesnek várt, de végül csak egy negyedik helyet szerző Risztov Éva (egy évvel később abbahagyta az úszást) és a pályafutását az olimpia előtt befejező Kovács Ágnes. (' tavaly mulasztott el mintát adni egy hazai doppingellenőrzésen. Bár a nemzetközi szövetség végül nem ítélte vétkesnek, idén már nem indult hivatalos versenyen. Lásd erről: Megcsinálnák, Magyar Na-rancs, 2007. november 29.) A mieink közül kimondott esélye az éremszerzésre Cseh Lászlónak van: csak Phelps és az amerikai válogatón második Ryan Lochte tornyosul előtte. Cseh formájáról valamennyit elárul, hogy júniusban két másodperccel (!) megdöntötte saját korábbi Európa-rekordját 400 vegyesen egy nem igazán optimális körülmények között zajló, szeles futamon, ahol nem viselte az új cáparuhát.

"Az Európa-csúcsát feltehetőleg újra megjavítja, de hogy ez mire elég, attól is függ, mi van Phelpsben" - fogalmazott a Narancsnak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke. Az időeredményt (legalábbis 400 vegyesen) már az első olimpiai döntőn megtudjuk, minden egyebet csak találgatni lehet. Athénban meglepetésezüstjével a mindössze 15 éves Gyurta Dániel volt a legeredményesebb magyar. Azóta ugyan nyert 200 mellen két rövidpályás Eb-t, de lehet, hogy a nyolcas döntőhöz is 2:10-en belüli idő kell, amit versenyen eddig még nem sikerült megúsznia. A szám fő esélyese a japán Kitajima, akit Gyurta 2004-ben talán legyőzött volna, ha 10 méterrel hoszszabb a medence. Ám a japán idén már alaposan túlszárnyalta akkori győztes idejét, míg Gyurta úszása inkább a testalkata változásához (felnőtt úszóvá válásához) igazodott, gyorsabb nemigen lett. A csapatunknak van még két titkos reménysége: a gyorsúszó Kis Gergő, ő 1500 méteren indul, hiszen a 800, amiben Európa-bajnokságot nyert, nincs a műsoron. Kovács Emese, az eindhoveni kontinensviadal ezüstérmese világcsúcsra tör. Mellette szól, hogy a mezőny viszonylag tömör, és egyelőre nincsenek a számban kiugró(an gyanús) eredmények. Épp csak itt indul a női úszás egyik legnagyobb jelenkori alakja, a lengyel Otylia Jedrzejczak.

30 úszónkból

nagyjából ők kerülhetnek dobogóközelbe, és a szövetség 8-9 esetben reménykedik A döntőben (a legjobb nyolc közé jutás). Ennek a világranglistás helyezéseket böngészve leginkább azért lehet alapja, mert egy ország egy számban legfeljebb két úszót indíthat, így a mieink elől jó néhányan eleve kiesnek. Míg a 90-es évek elején Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina révén több klaszszisunk is volt, a visszavonulásuk óta csapatunk legtöbbször egy emberre épült. Az elmúlt években szélesedett az utánpótlás, melynek legfőbb műhelye a budapesti Jövő SC, de Baján (Hosszú Katinka) és Pécsen is (Jakabos Zsuzsanna) edzenek fiatal válogatott versenyzők. Az úszószövetség 2005-től minden évben valamilyen világverseny megrendezésével próbálta fenntartani a sportágra irányuló figyelmet, közülük is kiemelkedett a 2006-os margitszigeti Európa-bajnokság, melynek köszönhetően a szövetség büdzséje minden korábbit meghaladva túlszárnyalta az 1,2 milliárd forintot. Összefogva a vízilabdázókkal, a műugrókkal és a szinkronúszókkal (akik tavaly Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest választották elnökükké), Gyárfás célja a 2013-as világbajnokság megrendezése. Ehhez már mindenképp kell egy zárt úszókomplexum, úgyhogy még egy olyan trükköt, mint amit a Hajós Alfréd uszoda rekonstrukciójánál ellőttünk (a pályázatban leadott tervekkel szemben egy új uszoda helyett a margitszigetit bővítettük), már biztosan nem lehet bevetni. Ám ahhoz, hogy sikerrel aspiráljunk, kellenek a jó úszók, Peking pedig ilyen értelemben kockázatos helyzetjelző.

Cápanadrág

Februárban mutatta be a Speedo cég szuperkönnyű, de különlegesen erős műanyagból készült, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) segítségével kikísérletezett modelljét. Az LZR Racer csökkenti a test körüli örvénylést, részeit nem varrással, hanem hegesztéssel illesztették össze, anyaga pedig a cápa bőrét idézi. A versenyzők szuperlatívuszokban nyilatkoztak róla: segít fenntartani a lábat a lábtempóknál, ez olyan, mintha lejtmenetben tempóznának.

Többen az úszóidők 100 méterenkénti 0,7-1 mp javulását jelezték, és ha megnézzük az egyéni csúcsokat akár 5-6 másodperccel is felülmúló új keletű LZR Racer-es eredményeket, ez nagyjából ki is jön. Használói közül valamennyien kiemelték, hogy jóval magabiztosabbak, mióta ezt viselik. Épp csak a felvétele nem egyszerű: 15-30 percig is eltarthat, amíg beletuszkolják magukat a versenyjelmezbe. A Speedo után a többi úszódresszgyártó (Arena, Adidas) is jelentkezett az LZR Racer klónjával, de többen felmentésüket kérték a márkahűség alól, és nem a meglévő szponzor öltözetét, hanem a Speedót választják. A magyar szövetségnek az Arenával van 2012-ig szerződése, és fel sem merült, hogy a legjobbjaink a konkurens ruháját öltsék magukra. Cseh szerint a cápadressz 200 méteren jó, de 400-on már hátráltatja az úszást, illetve a levegővételt. A háttérben esetlegesen meghúzódó doppinghasználat feltárását sokak szerint egyébként biztosan nem segíti, hogy a Speedo a Nemzetközi Úszószövetség "ruhaszponzora", és a gyanús időket főként ebben a dresszben érték el.

Mitől nő az úszóhártya?

Nemcsak Viagra kapható az interneten, 1500-1600 dollárért lehet szerezni szintetikus IGF-1-et is, ami növeli az izomsejtszámot, hat a programozott sejthalál ellen, és kombinálva alkalmazzák a géntechnológiai úton szintén reprodukálható növekedési hormonnal. Tulajdonságai miatt a koraszülöttek, a kórosan alacsony növésű emberek kezelésénél, a súlyos égési és más baleseti, illetve sportsérülések gyógyításánál is használják, de már az atlantai olimpia előtt felbukkant a doppingszerek között. Az IGF-1-nek hasonló hatása van, mint az inzulinnak (becsatornáz az izomsejtekbe tápanyagokat, főként aminosavat és glükózt, aminek köszönhetően izomszövet fejlődik), ezenkívül beindítja a zsírégetést. Nem szintetikusan előállított IGF-1-et a máj is termel, miután az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormon serkenti erre. De hiába emelkedik a növekedési hormon mennyisége egy bizonyos szintnél magasabbra, a máj természetes úton csak korlátozott mennyiségű IGF-1-et képes termelni, így egy idő után további növekedési hormon fecskendezése fölösleges (illetve csak a zsírégetést, a "szálkásítást" stimulálja). A szintetikus IGF-1 felülírja ezt a korlátot, miután közvetlenül az izomba fecskendezik. Ezenkívül volt még egy probléma, amit ki kellett iktatni: az IGF-1-et normális körülmények között proteinek kötik meg a vérben, és molekulaszerkezetének csak egy százaléka szabad, ami közreműködhet az izomsejt-növekedésben. Annak érdekében, hogy a proteinek ne inaktiválják a mesterséges IGF-1-et, kémiai úton megváltoztatták a molekulát, és három hosszú oldalláncot akasztottak rá (innen a név: Long R3 IGF-1), amely így zavartalanul kifejtheti izomnövelő hatását. Egy müncheni endokrinológus szerint ez az anyag úgy hat a testben, mintha dinamitrudakat helyeznének el minden egyes izomsejtnél, és meggyújtanák. Az interneten felhasználási javaslat is olvasható: napi 10-20 mikrogramm Long R3 IGF-1 befecskendezése ajánlott, a hatása több mint harminc napig tart, használatát kimutatni csak az izomszövet eltávolításával (biopszia) és az izomsejtek roncsolásával lehet, aminek személyiségjogi és gyakorlati mintavételi akadályai is vannak. A szintetikus IGF-1 túlzott alkalmazásának azonban megvannak a maradandó nyomai: a végtagok meghosszabbodnak, a lábméret megnő, az arc deformálódik, az állkapocs megvastagszik, és a megnövekedett izomtömeg a szív- és érrendszert is alaposan megterheli. Mindez talán elégséges személyleírást adna a Scotland Yardnak, de túl kevés a Nemzetközi Úszószövetségnek (FINA).

Csillagok

A Phelps-show árnyékában hatalmas versenyekre van kilátás: a klasszikus számban, 100 méter gyorson a holland Pieter van den Hoogenband, 1500 méteren pedig az ausztrál Grant Hackett nyerhet harmadszor egymás után olimpiát. A férfi hátúszószámokban az Athénban is elsőséget szerző Aaron Peirsol ismételhet. 100 méter női háton ismét összecsapnak Athén dobogósai: az amerikai világcsúcstartó Natalie Coughlin, a zimbabwei 200-as címvédő Kirsty Coventry és a francia Laure Manadou, akinek viszont 200 és 400 gyorson sem sikerült a hazai válogató, pedig az előbbiben ő a világcsúcstartó. Nagy idők várhatók szinte valamennyi versenyszámban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?