pedellus-hírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 8.

Tudomány

pedellus-hírek

Öl, butít Az alkohol évente átlagosan 1400 egyetemi hallgató halálát okozza az Egyesült Államokban. Hogy csökkentsék ezt a számot, ma már több amerikai egyetem is kötelezi diákjait egy alkoholról szóló kurzus meghallgatására - adta hírül a Spicy Press. A mindössze 3 órából álló kurzus órarendjét szakemberek, tanárok és szülők állították össze. Több tanár szerint az eredmény máris látható, hiszen a felvilágosítás következményeképpen az elmúlt év során 5 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás a felsőoktatási intézményekben. A foglalkozások alatt olyan fiatalokkal találkozhatnak az egyetemisták, akik elvesztették barátjukat egy italozásra visszavezethető balesetben, továbbá mind biológiai, mind jogi oldalról megvizsgálják a mértéktelen alkoholfogyasztás következményeit.

Pénz áll a házhoz? Akár több százmillió forintot is kereshetnek az egyetemek a náluk kifejlesztett találmányok segítségével, ha az Országgyűlés elfogadja ősszel az új felsőoktatási törvényt. A tervezet szerint ugyanis a kutatóegyetemek - külső befektetőkkel együtt - vállalkozásokat hozhatnának létre, és így saját maguk valósíthatnák meg - és értékesíthetnék - a diákok találmányait. Például, mint arról az mtv Híradója beszámolt, Magyarországon már több olyan szennyvíztisztító működik, melyet az ELTE Mikrobiológiai Tanszékének hallgatói fejlesztettek ki. A szennyvíztisztításon túl egy másik lehetséges profiljukba illő terület az oltóanyagok, illetve a vakcinák előállítása. A felsőoktatási törvény módosítását várhatóan októberben vitatja meg a parlament.

Új penzumok A Nyugati Jelen beszámolója szerint a román oktatási tárca véglegesítette azt az új szabályzatot (Regulament scolar), amelyet már az idei tanévtől állítólag kötelező lesz bevezetni az oktatási intézményekben. Az új rendelkezés egyfelől több jogot biztosít a diákok számára. Másfelől szigorúbb is: ha életbe lép, szeptembertől a diákoknak tilos lesz részt venniük bármilyen pénzgyűjtési akcióban, legyen az akár az osztálypénzgyűjtés. A szülők havonta legalább egyszer kötelesek lesznek érdeklődni az osztályfőnököknél gyermekeik tanulmányai felől, de az igazgatók is kapnak pluszfeladatokat: egyebek közt évente 120 órát lesznek kötelesek meghallgatni. Újdonság még, hogy a IX-XII. évfolyamokban a szülő partnerkapcsolati szerződést köt az iskolával, amelynek adminisztrálása szintén a tanügyi káderek feladata lesz.

Tankönyvmizéria Noha a hatályos szabályozás szerint a rászoruló tanulók térítésmentesen juthatnának tankönyveikhez, a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Az érvényes jogszabály szerint 700 ezer tartósan beteg vagy sajátos nevelési igényű, három vagy több gyermekes családban élő, illetve rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő diáknak járna az ingyenes tankönyv. Az állami normatíva azonban gyakorta nem fedezi teljes mértékben a tankönyvek beszerzési költségét, jó néhány önkormányzatnak pedig nincs pénze arra, hogy fedezze a hiányzó részt. Sok településen ezért úgy "oldják meg" a problémát, hogy pénzt kérnek a rászoruló családoktól is. Az OM szerint kölcsönkönyvekkel kellene orvosolni a bajt. Elvégre a jogszabályban nem az áll, hogy a rászorulóknak teljesen új tankönyveket kell adni ingyen - érvelt Sipos János, a tárca helyettes államtitkára.

6 négyzetméter Richard Hordent, az ismert építészprofesszort felháborította, hogy a londoni gyakorlatra érkező diákok heti 150 angol fontot (azaz 54 ezer forintnak megfelelő összeget) kénytelenek fizetni "igazán borzalmas" albérletekért. Ez a felháborodás inspirálta alternatív megoldás keresésére, vagyis a "mikro-kompakt otthonok" (Micro-Compact Home - M-CH) megalkotására. Az alumíniumból készült, hat négyzetméter alapterületű, háromszintes diákszállást összecsukható ágy, íróasztal, konyha, zuhanyzó, WC, lapos képernyős tv, internetcsatlakozás és légkondicionáló teszi komplett otthonná. A feltaláló és hét diák novembertől előreláthatólag 4 hónapra egy kísérleti M-CH faluba költözik, hogy megtudja, "mennyi ideig képes valaki egy ilyen micsodában élni".

Figyelmébe ajánljuk