cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 8.

Tudomány

cyberhírek
Beszélgető robot Az emberszabású Wakamaru robot még az idén megjelenhet a japán üzletekben. A Mitsubishi terméke képes akár tízezer szót megjegyezni, és tíz különböző arcot felismer. Az idős embereknek szánt beszélgetőtárs az internetről is tud információkat szerezni.

DVD Jon A DVD Jon néven ismert Jon Lech Johansen, Norvégia leghíresebb hackere a DVD-videó és az iTunes másolásvédelmének kiiktatása után feltörte a Microsoft Windows Media Player titkosítását is.

Nanorobot Japán kutatók kamerát és gyógyszeradagolót zsúfoltak egy babszem méretű kapszulába. A lenyelhető műszer képet közvetít az orvosnak, és a megfelelő pontokon távirányítással gyógyszert is adagol.

Géntérkép Egy nemzetközi kutatócsoport bejelentette, hogy sikerült leolvasnia a csimpánz genetikai kódját. A csimpánz gén-térképe 2,8 millió bázispárból áll, és megdöbbentő hasonlóságokat mutat az emberével - a gének 29 százaléka egyezik.

Forró pont Rejtélyes forró pontot fedezett fel a Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus sarkvidékén a Cassini űrszonda. Ehhez hasonló pontokat korábban bolygókon, illetve holdjaikon csak az egyenlítői térségben mutattak ki.

Pornó Akár három év börtönnel is számolhatnak a brit kormány szigorítási tervei szerint azok, akik Nagy-Britanniában szélsőségesen erőszakos pornográf tartalmakat töltenek le az internetről.

Kávé Amerikai kutatók szerint a kávé egészségesebb a zöldség- vagy gyümölcsféléknél, mert jóval erőteljesebb antioxidáns-forrás azoknál. A tudósok különböző gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, italokat, olajakat és olajos magvakat vettek górcső alá.

ózonlyuk Tízmillió négyzetkilométerre nőtt az Antarktisz fölötti ózonlyuk - közölte az Európai Ûrkutatási Hivatal (ESA). Ha az északi félgömb fölött helyezkedne el az ózonlyuk, akkor teljesen lefedné Európát, amelynek szintén tízmillió négyzetkilométer a területe. A lyuk mérete az évszakhoz képest szokatlanul nagy, az ESA szakemberei szeptemberre várják a maximális kiterjedést. Az ózonlyuk, amelynek méretét 1995 óta kísérik figyelemmel a tudósok, korábban csak két ízben volt nagyobb méretű a mostaninál: 1996-ban és 2000-ben. A Déli-sarkvidék fölötti ózonlyukat először a múlt század 70-es éveinek végén észlelték, a 90-es évek elején az Északi-sarkvidék fölött is jelentősen elvékonyodott a légkör ózonrétege.

Ars Electronica 2005 A kedden befejeződött linzi elektronikus művészeti fesztiválon (www.aec.at) átadták az idei Prix Ars Electronica díjakat. Összesen hat aranyozott, szárnyas torzó talált gazdára 71 ország - köztük Irán, Banglades, Kongó és a Salamon-szigetek - 2975 pályázója között. Számítógép-animáció/vizuális effekt kategóriában a lengyel Tomek Baginski (képünkön) személyi számítógépen, önkéntes animátorok bevonásával készült rövidfilmje, a Fallen Art (www.fallen-art.com) a hollywoodi Pixar Hihetetlen család című egész estés sikerfilmjét maga mögé utasítva diadalmaskodott. Digitális zene kategóriában a műfaj pionírja, Maryann Amacher vitte el a Nikát Teo című installációjával, amelyet először Mexikóvárosban mutattak be. Interaktív művészet kategóriában a holland Esther Polak és a lett Ieva Auzina kapta az elismerést a Milkproject (www.milkproject.net) című installációért, amely GPS műholdakkal követi a tej és a tejtermékek útját Lettországból Európa más tájaira. Egy nyílt forráskódú, kollaboratív fejlesztésű grafikus program, a "Processing" (processing.org) kitalálói - Benjamin Fry és Casey Reas - lettek a hálózati vízió kategória győztesei. Digitális közösségek kategóriában a hatezer teleházat és ötvenezer munkahelyet teremtő indiai Akshaya teleházprogram (www.akshaya.net) megvalósítóját, az indiai Kerala államot ismerte el a zsűri. A 19 évnél fiatalabbak u19 kategóriájában az osztrák Markus Sucher vihette haza a médiaművészet Oscar-díjaként is emlegetett díjat Rennacs Studies című alkotásáért. Az Ars Electronica 2005 fesztiválról helyszíni tudósítást sugároz az mtv szeptember 22-én, 23.30-kor a Médiamix című műsorban.

Ütköző galaxisok A Halak csillagképben, körülbelül százmillió fényévre a Földtől két galaxis egymásnak ütközött: az egyesült galaxisok az ütközés miatt elvesztették alakjukat, az új rendszer az NGC 520 nevet kapta. A képet a hawaii Mauna Kea obszervatóriumban működő Gemini teleszkóp rögzítette júliusban. A csillagászok szerint a Tejút nagyjából öt-milliárd év múlva hasonló módon olvad majd össze a szomszédos Androméda galaxissal, az új képződmény elnyeli majd Naprendszerünket is, és új csillagok születnek.

Pingvin a Holdon Robotpingvint fejleszt az Egyesült Államok egyik legnagyobb hadiipari beszállítója, a Raytheon - adta hírül az Index az MSNBC nyomán. A vállalat egy űrrepülési konferencián mutatta be koncepcióját: az eszköz ugrándozva közlekedik majd a Hold felszínén: a Tomahawk cirkálórakétától kölcsönzött rakétahajtóművek és irányítórendszer segít-ségével egy kilométeres vagy an-nál nagyobb ugrásokra is képes. A pingvin magassága 1 méter, súlya 104 kilogramm, és a gyártó szerint roppant olcsóvá teszi, hogy technológiájának alapjai taktikai fegyverrendszerekből származnak. A tervek szerint a robotpingvin már 2009-ben a Holdon ugrálhat, ahol víz után kutat majd a déli sark környékén.

Európai Digitális Könyvtár Miután a Google bejelentette, hogy 15 millió könyvet tervez beszkennelni és digitális könyvtárában elérhetővé tenni, a franciák felgyor-sították a rivális Európai Digitális Könyvtár-projektet - adta hírül az eurohirek.hu. A digitális könyvtárról szóló francia elképzelést idén májusban maga az államfő, Jacques Chirac jelentette be, együtt egy közös francia-német keresőprogram tervének ismertetésével. Eddig Lengyelország, Németország, Spanyolország, Olaszország és Magyarország reagált pozitívan; a francia terv nem titkolt célja az angol nyelv és a Google kereső dominálta internethasználati szokások megváltoztatása.

Neked ajánljuk