Tartalom

(2005-09-08)

Publicisztika

Publicisztika

A kémkedésen túl

Két hete robbantották ki az ún. kémsztorit, ami anélkül bírta uralni napokig a címlapokat, hogy bárki is lényegi információt közölt volna róla - legalábbis ami magát a "kémkedést" érintené.

Publicisztika

Mire lehullanak a levelek

Ez a harc lesz a végső - legalábbis az idén, nyakunkon az ősz, a hosszú távú meteorológiai előrejelzések korai telet jósolnak, akkor meg már a hó úgyis eltakar mindent, jegeli mintegy a kérdést. Legfeljebb márciusban újra kezdjük.

Egotrip
Belpol

Belpol

A csavar fordul egyet - Új főigazgató az operaházban

A Magyar Állami Operaház eddigi főigazgatója, Szinetár Miklós távozott az intézmény éléről, mert - saját megfogalmazása szerint - a munka a fenntartó elvárásai következtében folytathatatlanná vált. A tárca a realitásokkal nem számoló gazdálkodás okozta hiány megszüntetésére és a modernizációra keresett és talált embert Hegyi Árpád Jutocsa személyében.

Belpol

"A privatizáció egy undorító műfaj" - Tömpe István, az Állami Vagyonügynökség első igazgatója

A jobboldal a mai napig előszeretettel hangoztatja, hogy a spontán privatizáció során a kommunisták hazavitték a nemzeti vagyon tetemes részét, később pedig ahhoz asszisztáltak, hogy külföldi tőkések bagóért lenyúlhassák a közvagyont. Legutóbb maga Orbán Viktor érvelt hasonlóan. Történelemóra a privatizáció rendszerváltozás korabeli felelősével.

Belpol

Az elnök emberei - Változások a Sándor-palotában

Sólyom László beiktatása óta többször is beszámolt a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) átalakítását érintő terveiről. A már részben lezajlott szervezeti és személyi változások a hivatal működésének ésszerűsítését célozzák, de bizonyos fokig tükrözik az új elnök hivatali felfogását is.

Belpol

Fecseg a felszín

A közoktatás tartalmi fejlesztéséről

Szeptember 1-jétől megkezdődött a SuliNova Kht. (az Oktatási Minisztérium tulajdonában levő, a Nemzeti Fejlesztési Terv közoktatási programjait koordináló szervezet - a szerk.) által kifejlesztett új oktatási programcsomagok alkalmazásának próbaidőszaka.

Belpol

Párosan szép - Új alkotmánybírák jelölése

Ha az Országgyűlés nem választ új alkotmánybírákat, akkor november 12. után hét főre apad a testület létszáma, s így határozatképtelenné válik. Alig született meg az MSZP és a Fidesz megállapodása arról, hogy megszavazzák egymás jelöltjeit, a jobboldal egyik favoritja bejelentette, hogy nem vágyik a nemes tisztségre.

Belpol

Bottal ütik - Elmarasztaló ÁSZ-jelentések

Három friss számvevőszéki vizsgálat alapján ismét szembesülhetünk azzal, miként hasznosította adómilliárdjainkat a végrehajtó hatalom. Vitathatatlan eredmények egyfelől, átgondolatlanság, pazarlás, ügyeskedés másfelől.

Belpol

Metró polisz - A Budapesti Közlekedési Szövetség terve

A fővárosi és az agglomerációs tömegközlekedésben szeptember elsejével debütált a MÁV-Volán-BKV egyesített bérlete. Az új típusú bérlet a főpolgármester és a rendszerváltás utáni első közlekedési miniszter tizenkét évvel ezelőtti ígéretének első kézzel fogható bizonyítéka. A Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) elnevezésű, integrált szolgáltatóként működő rendszerre azonban legalább 2010-ig várni kell.

Belpol

Dalműtétek - Kis operai botránykrónika

Amint erről már mindenki értesülhetett: botrány van mostanság az Operában. Akár példátlan botránynak is nevezhetnénk, ha az operaház története nem lenne oly fenemód gazdag a skandalumokban. Írásunkban e históriai hajcihők közül szemelgetünk.

Külpol

Külpol

A holtak házai - Párizsi szállodatüzek

Szeptember harmadikán a Libération című francia napilap címlapján egyetlen nagyalakú fénykép: egy sírástól összegörnyedő fekete nő. "Az elfeledettek dühe" főcím alatt egymondatos utalás a New Orleans-i helyzetre, a fotó felett pedig a következő szöveg: "Kilakoltatás két párizsi squatból: Sarkozy a brutális módszert választja."

Film
Zene

Zene

Útszéli jelenség - Every Time I Die: Gutter Phenomenon; Opeth: Ghost Reveries; Pelican: The Fire In Our Throats Will Beckon the Thaw (lemez)

Útszéli jelenségnek az ötvenes években nevezték (szabadon fordítva a "gutter phenomenon" kifejezést) a rock and rollt azok, akik ócska és züllött kifejezésmódnak ítélték, és úgy gondolták, az egyetlen jó tulajdonsága az, hogy valószínűleg gyorsan eltűnik, s így szerencsére nem tudja végső romlásba taszítani (akkor még csak) az Egyesült Államokat.

Trafik
Tudomány

Tudomány

"Bement a városba, és látta, hogy valami nem stimmel" - Tüske László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab szakának adjunktusa

Pedellus: E lap hasábjain tette fel a kérdést, hogy "vajon az iszlám egyetemes sajátosságának tekinthetjük-e a politikai szándékú terrorakciókat" (Az iszlám radikalizmus gyökerei, Magyar Narancs, 2003. augusztus 13.). Az Iskolakultúra könyvek 10. számában Németh Pál pedig azt írja, hogy Európa minden kultúrát igyekszik megismerni és elfogadni, az iszlám kivételével, ennek "megértésének helyét babonás félelmek, rémhírek és ijesztgetések foglalják el". Miért alakult ez így?

Tudomány

Elfújta a szél - New Orleans pusztulása

Az egyik pillanatban még az Egyesült Államok egyik legpatinásabb, turistacsalogató nagyvárosa - a másik pillanatban vízzel csurig telt, oszladozó hullákkal borított bűzlő romváros. Ennyi maradt New Orleansból a Katrina hurrikán után, s nagyot tévednek azok, akik azt hiszik, mindez pusztán csak a véletlen műve, valami ritkán előforduló tragédia.

Riport

Riport

"Néhány valamirevaló fickó" - Cserkészek

Ha táborban vagy, bizony két hétig nem látod a mobilodat, tizenkét emberrel osztozol a szűkös helyen egy sátorban, és ha leszakad a magatok által összeeszkábált zuhanytartály, akár két-három napig nem is mosakszol. A közösségi létet és a választás lehetőségét hangsúlyozza a százéves múlttal rendelkező cserkészmozgalom.