Rangos nemzetközi elismerésben részesült Almár Iván csillagász

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. április 23.

Tudomány

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség az űrkutató hírességek csarnokának tagjává választotta az űrkutatót, a Magyar Asztronautikai Társaság örökös, tiszteletbeli elnökét.

Az 1951-ben alapított IAF azért hozta létre az űrkutató hírességek csarnokát (IAF Hall of Fame), hogy elismerje azoknak a tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az űrtudomány, az űrtechnológia fejlődéséhez. A korábbi díjazottak között Elon Musk, Charles Bolden, a NASA egykori vezetője, valamint az Apollo-11 űrhajósai is szerepelnek. Almár Iván az első magyar, akit a hírességek csarnokának tagjává választott a 77 országból több mint 500 tagot számláló nemzetközi szervezet.

A MANT méltatása szerint a magyar űrkutatás egyik megteremtője szakmai pályafutása alatt volt többek között a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium alapító vezetője és a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke. Korábban dolgozott az IAF alelnökeként.

Almár Iván a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) tiszteletbeli tagja és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke.

Pályafutása során mintegy 150 tudományos közleményt publikált, 10 magyar nyelvű könyvet írt vagy szerkesztett az űrkutatás és a földön kívüli intelligencia keresése (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) témakörében. Kiemelkedő tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén neve a magyar tévénézők és újságolvasók generációi számára is jól ismert. A Holdra szállás tv-közvetítése óta (1969) minden jelentős űresemény kommentátora.

Életem legnagyobb kitüntetésének tekintem, hogy az IAF méltónak tartott erre az elismerésre

- idézi a közlemény Almár Ivánt, aki április 21-én ünnepelte 92. születésnapját.

Kilencvenedik születésnapja alkalmából, 2022. április 21-én konferenciát rendeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyen a magyar űrtevékenység évtizedeit idézték fel a meghívott előadók.

A csillagásszal készült interjúnk itt olvasható.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk