Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját

  • narancs.hu
  • 2020. március 21.

Tudomány

A Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoport és Pécsi Tudományegyetem kutatóié az érdem.

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel.

Négy nappal azután, hogy Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoportja és a PTE virológus szakemberei megtalálták az első magyar koronavírus genomot – közölték Facebook oldalukon is.

Közlésük szerint közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját.

A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el – áll a közleményben.

"Tudni kell, hogy erőnkön felül éjszakába nyúlóan dolgoztunk ezen, és fogunk is még sok más kutatási folyamaton a továbbiakban is. Ezekről és ezek jelentőségéről igyekszünk rendszeresen beszámolni – szeretnénk nyitva hagyni a tudomány ablakát mindenki számára" – közölték a kutatók.

Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Őt idézve a közleményben azt írták, a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is. Ez azért is fontos, mert "például innentől nyomon tudjuk követni, hogy valamely kísérleti hatóanyag által célzott része a vírusnak hogyan reagál, milyen gyorsan változik, hogyan érdemes dinamikusan alkalmazkodni ehhez és melyek a legjobb, legstabilabb támadáspontok. Mesél továbbá a vírus útjáról és családfájáról, betegről-betegre követhető a vírus leszármazása és természetes változásai. Lehetőséget ad továbbá komplex evolúciós vizsgálatokra is a származását illetően" – hangsúlyozták a kutatók.

"Dolgozunk tovább, a gyógymód ettől még nem érkezik meg jövő héten, de a munka gőzerővel halad és tapossuk tovább a megismerés végtelenül szerteágazó és hosszú ösvényét."

Figyelmébe ajánljuk