Svájci tudósok: a szennyvízminták a koronavírus-járvány terjedésének korai figyelmeztető jelei lehetnek

  • narancs.hu
  • 2020. április 30.

Tudomány

Mert a "a szennyvíz nem hazudik".

Svájci tudósok szerint a koronavírus-járvány terjedésének korai figyelmeztető jele lehet a vírus jelenléte a szennyvízben, amelyből már nagyon kis koncentrációban kimutatható a kórokozó.

Ha működne ilyen jelzőrendszer, akkor a szennyvízmintákból a közegészségügyi szakemberek nagyjából egy héttel korábban felfigyelhetnének a koronavírus-fertőzés megjelenésére, mintha diagnosztikai tesztekkel állapítanák meg – közölték a kutatók csütörtökön.

"A szennyvíz nem hazudik, azt tükrözi, amit a lakosság néhány óra alatt beleengedett" – írta közleményében Christoph Ort, a kutatás vezetője, a Svájci Szövetségi Víztudományi és -technológiai Kutatóintézet munkatársa.

A zürichi (ETH) és a lausanne-i műszaki egyetem (EPFL) tudósai szerint a megfigyelési rendszeren javítani kell még, mielőtt komoly következtetéseket lehetne levonni a minták víruskoncentrációjáról.
A két egyetemi kutatócsoport első eredményei azonban biztatóak. Három svájci város – Zürich, Lausanne és Lugano – szennyvízmintáit elemezték, az utóbbi két város mintái között volt egy februári végi is; ekkor azonosították az első fertőzötteket az országban.

A kutatók minden mintában kimutatták az új típusú koronavírust. Az újabbakban olyan magas volt a koncentrációja, hogy az elemzés viszonylag könnyű volt; a februári mintákkal nem volt ilyen egyszerű dolguk. "Nem számítottunk arra, hogy az egyetlen ismert luganói, valamint a hat ismert zürichi esetnek a nyomát kimutathatjuk a szennyvízből" – mondta Tamar Kohn, az EPFL kutatója.

Borítóképünk illusztráció.

Figyelmébe ajánljuk