Újabb díjat kapott Karikó Katalin

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Tudomány

A Johnson & Johnson a vakcinafejlesztés "szuperhőseként" köszöntötte a magyar tudóst. 

Karikó Katalin és Drew Weissman, a koronavírus elleni vakcinák fejlesztésének "tudományos szuperhősei" kapták idén a Paul Janssen-díjat - közölte portálján a kitüntetést alapító Johnson & Johnson.

A két tudóst azért az alapvető munkáért jutalmazták, amely lehetővé tette a hírvivő RNS (mRNS) használatát a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében, valamint óriási lehetőségeket nyitott más betegségek védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásához.

Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát az egész világon elismert tudósokból álló független bizottság választotta a díj 2021-es nyerteséül. 2004-es alapítása óta 19 kutató kapta meg az elismerést, közülük öt Nobel-díjas.

A Johnson & Johnson a Heurékapillanatok: a vakcinatudomány szuperhősei címmel élő internetes adásban jelentette be a nyerteseket. A díjjal 200 ezer dollár (61,8 millió forint) pénzjutalom is jár.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk