Véglegsítették a megállapodást, 14 napot tölt majd az űrállomáson a következő magyar űrhajós

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Tudomány

A misszió pontos kezdetét az Axiom Space és a NASA fogja meghatározni.

Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe – tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az MTI-t.

A misszió során a magyar kutatóűrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol olyan tudományos kísérletek elvégzése lesz a feladata, amelyek „nemcsak a hazai űrszektor szereplőit, de Magyarországot nemzetközi szinten is versenyképes pozícióba juttatják a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparágában.”

A miniszteri biztos tájékoztatása szerint a misszió pontos kezdetét egyelőre nem lehet tudni, azt az Axiom Space és a NASA közösen fogja meghatározni.

A NASA honlapja szerint legkorábban 2024 októberében kerülhet sor a kilövésre. A HUNOR-program kutatás-fejlesztési tartalomért felelős szakemberei a partnerekkel és az Axiom Space-szel továbbra is közösen dolgoznak annak érdekében, hogy a hazai tudományos műhelyek, egyetemek, kutatóintézetek és az űripari cégek által elindított tudományos portfólió előkészítése és végrehajtása sikeres legyen – hangsúlyozta a miniszteri biztos. Hozzátette, a tudományos tartalom előkészítésével egyidejűleg pedig a HUNOR-program szakemberei által kiválasztott kutatóűrhajós, Kapu Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula is folytatja a felkészülést, akik hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban kezdik meg küldetésspecifikus kiképzésüket.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter tavaly szeptemberben írt alá egy szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő Axiom Space nevű vállalattal. Igaz, ekkor még arról volt szó, hogy a magyar űrhajós harminc napot tölthet majd a Nemzetközi Űrállomáson.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk