Kínában sikeresen tesztelték az első olvadásbiztos atomreaktort

  • narancs.hu
  • 2024. július 21.

Tudomány

Az atomreaktorok új generációja születhet.

Sikeres volt az első olyan atomreaktor tesztelése, amelyet vészhelyzet esetén sikerült passzívan lehűteni. Ezzel megépült az első olyan atomreaktor, amelyben nem áll fenn az ún. leolvadás veszélye. Az új atomreaktor teljesen új tervezést igényel, tehát régebbi atomreaktorokat nem tudnak majd átalakítani, de a precedens megváltoztathatja a jövőben az atomreaktorok építését – írja a TelexNewScientist nyomán.

A legtöbb modern atomreaktor olyan hűtőmechanizmusra támaszkodik vészhelyzet esetén, amely emberi beavatkozást igényel. Az atomreaktorokban gyakran használnak vizet vagy folyékony szén-dioxidot hűtőközegnek, de ezekhez általában szükség van külső energiaforrásra is.

Ha ezek a rendszerek meghibásodnak, a reaktor túlhevül, ez pedig robbanáshoz vagy túlmelegedéshez vezet. Ez történt a 2011-es fukusimai reaktornál is, ahol az áramellátó egység kiesése olvadáshoz vezetett.

Az újfajta reaktorkonstrukcióban a tervezők az úgynevezett „kavicságyas reaktorra” építettek. Ennek lényege, hogy a reaktor magától leáll, ha megszűnik a hűtőrendszer működése.

A kavics szó arra utal, hogy az eddig használtakkal ellentétben az új reaktorba nem nagy energiasűrűségű üzemanyagrudakat raktak, hanem kis energiasűrűségű, de sok kicsi, kavicsszerű tartályt. Ezek kis mennyiségű uránt tartalmaznak, grafittal körbevéve.

Az új formátum segíthet lassítani a nukleáris reakciót és a magasabb hőmérsékletnek is könnyebben ellenáll. Az alacsonyabb energiasűrűség miatt könnyebben kivitelezhető a természetes hűtési folyamat is.

Németországban és Kínában is építettek már kisebb, működő prototípusokat, de teljes atomreaktorban nem sikerült még bizonyítani a mostani esetig, hogy ez a megoldás valóban biztonságos.

A Santungban lévő atomreaktor tesztelését 2023 decemberében kezdték el. Arra jutottak, hogy az új rendszer képes lehűteni magát.

A fukusimai atomreaktor 2011-es balesete után Aszódi Attila energetikai mérnök beszélt lapunknak az atomreaktorok kockázatáról és társadalmi hasznosságáról:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk