Tévétorrent

Happy Valley

  • - borz -
  • 2014. október 25.

Tévétorrent

Remekbe szabott kis sorozat lett volna, ha időben eldöntik, akarnak-e folytatást, vagy nem. Az első négy epizódot még úgy írhatták meg, forgathatták le, hogy lesz második évad, az utolsó részeket viszont már azzal hozták sebtében tető alá, hogy itt a vége: ígéretes szálakat ejtettek el reflexió nélkül, és konfliktusokat lezáró könnyes melodrámákat húztak be, amelyek nem illenek az alapszövethez.

Hogy mást ne mondjunk, a Boldog völgy cím a gazdasági re­cesszióval és munkanélküliséggel sújtott egykori iparvidék drogfertőzöttségére kíván utalni, s többfelől is utat nyitnak a téma feldolgozására, de ezek az utak végül nem vezetnek sehová.

A főalak egy tökös rendőrnő, a 47 éves Catherine, aki egy yorkshire-i kisvárosban űzi az ipart, olyan elkötelezetten és hozzáértőn, hogy kész rejtély, miért maradt egyenruhás utcai zsaru az ő korában. (Erre majd meggyőző választ kapunk.) A he­roinról lejövőben lévő nővérével él, és egyedül neveli nehezen nevelhető unokáját, miután a lánya egy súlyos trauma után öngyilkos lett. Zűrös kapcsolata van az elvált férjével, a felnőtt fiával pedig nincsenek beszélő viszonyban. A rendőrvonalon vagy más foglalkozások (újságíró, orvos, tűzoltó) körében elkövetett drámasorozatok szinte mindegyikében roppant idegesítőek és kínosak tudnak lenni a magánéleti bonyodalmak, de itt ezek is rendben vannak, ami nem kis részt a brit színészeknek köszönhető, élen az egyszerűen lenyűgöző Sarah Lanca­shire-rel Catherine Cawood őrmester szerepében.

A hatrészes minisorozat sikeres lefutása után mégis a folytatás mellett döntött a BBC; nagy kár, hogy nem előbb szánták el magukat.

Figyelmébe ajánljuk