Tévétorrent/animáció

Paradise PD

  • - svébis -
  • 2018.12.22 11:11

Tévétorrent

Adott egy arrogáns, szexista vezető, egy túlkapásokra hajlamos feminizmus-karikatúra, egy sztereotip fekete, egy túlsúlyos nagyi kedvence, egy szenilis vénember, egy semmirekellő újonc és egy drogkereső és -függő eb. Nem, ez nem a Wi-Fi hotspotként is üzemelő TEK-es megfigyelőkocsi legénysége, hanem a Brickleberry alkotóinak új sorozata. Sajnos azonban a Paradise PD már nem robog akkora lendülettel, mint a három évadot megélt elődje, és nem csak azért, mert a Roger Black–Waco O’Guin szerzőpáros nem tett mást, mint a vadasparkból egy rendőrőrsre költöztette korábbi karaktermintáit.

„Ez perverz, mocskos és undorító, de ezek a kifejezések nálam pozitív értelemben szerepelnek” – mondta annak idején Király Jenő, és ezzel a 2015-ben véget ért Brickleberry erényeit is összefoglalhatjuk. Nem volt olyan téma, személy, történelmi esemény, ami tabu lett volna, mindenből és mindenkiből – még saját magukból is – gúnyt űztek, mégpedig a legszélsőségesebb határokig kitolt komédiával. Mindez azonban sosem a végcél volt, hanem eszköz, hiszen az intelligens – még ha sokszor nem is annak látszó – humorban ott szenderegnek a legmélyebb igazságok. Erre azonban az idén indult Para­dise PD már nem képes: bár erősen tolja az altesti poénkodást, sokszor megreked ezen a ponton, és a popkulturális utalás is lényegesen több a kelleténél. Annak idején a South Park nagy lejtmenete is ennek volt köszönhető: egy egész történetszálon keresztül ragaszkodik egy-egy filmhez vagy sorozathoz. Itt sem maradunk Breaking Bad, Bron vagy Christine nélkül.

Magyar felirat: Devilsystem

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.