17 órakor 63,21 százalék a részvétel: a 2002-es csúcs alighanem dőlni fog

  • narancs.hu
  • 2018. április 8.

Választás 2018

Várhatóan nagyon sokan szavaznak a Fidesz ellen, de…

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 17 óráig a jogosultak 63,21 százaléka szavazott. Pontos összehasonlítási alapunk nincs, mivel a korábbi választásoknál 15 óra után 17.30-kor tették közzé az utolsó napi részadatot, utána már csak a végleges (19 órai) számot közölték. Idén először az utolsó részvételi részeredmény 18.30-kor jön ki. Budapesten jóval az átlag feletti a részvétel (67,28 százalék), de itt is akad két 60 százalék alatti országgyűlési egyéni választókerület (oevk): az 5. (VII. kerület) és a 6. (VIII.–IX. kerület) számú.

Az utóbbiban ennek minden bizonnyal a fideszes induló, Kocsis Máté örül jobban; az alacsony részvétel oka részben épp az lehet, hogy az ellenzéki pártok a minimális koordinációra sem voltak képesek (már ha eltekintünk az MSZP és a DK megállapodásától), vagyis az ellenzéki szavazókat nem motiválhatta a reális győzelem esélye.

A legtöbben két budapesti oevk-ban mentek el eddig szavazni: a 4. (II. kerület, 71,94 százalék) és a 13. (XVI.–XIV. kerület, 71,57 százalék) számúban.

A részadatok alapján urnazárásig 72–75 százalékos lehet az országos részvétel. Ez jellemzően az ellenzéknek kedvező, mégis könnyen előfordulhat, hogy bár jóval többen szavaznak a Fidesz ellen, mint mellett, az országgyűlési mandátumok többsége a Fideszhez kerül – ha ugyanis nagy az ellenzéki voksok szóródása, akkor legrosszabb esetben négy párt (LMP, DK, Együtt, Momentum) is az 5 százalékos bejutási küszöb alatt maradhat relatíve jelentős szavazatszámmal.

Figyelmébe ajánljuk