Csak szólunk, hogy 2014-ben a baloldal és az LMP 3 körzet kivételével elvihette volna egész Budapestet

szerző
- ngm -
publikálva
2018. ápr. 06., 10:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ehelyett 10-et nyert a Fidesz, és 8-at az baloldal.

Ez csak hipotézis és száraz matek, de a kampány utolsó napjaiban van itt egy megfontolásra érdemes tény: hogy ti. 2014-ben a fővárosban elsöprő győzelmet aratott volna az LMP-vel kiegészült baloldal, ha…

Persze, itt van ez a bizonyos ha, ami egy roppant összetett kérdést indítana el, ha ki akarnánk fejteni (így nem is fogjuk), de akkor is érdemes átfutni a 2014-es adatokat (valasztas.hu), amelyek egyértelműen mutatják, hogy ez a két blokk, kooperáció esetén sokkal jobban szerepelt volna Budapesten egyéniben, mint ahogy koordináció nélkül tette.

A tények: 2014-ben a Fidesz 10 evk-t nyert, 8-at pedig az Összefogás. Az LMP egyet sem.

De nézzük meg azokat a körzeteket, ahol a Fidesz nyert!

Mert akkor azt fogjuk látni, hogy a 12. kerületet, Fónagy János és a 2. kerületet, Varga Mihály körzetét, valamint a 17. kerületet leszámítva, mindenhol többen voltak az LMP és a baloldal szavazói, csak hát nem működtek együtt, így törvényszerűen kikaptak.

Íme a számok azokban az evk-kban, ahol végül a Fidesz nyert:

1. evk

Fidesz: 45,29%

Összefogás+LMP: 32,56%+13,65%=46,21%

2. evk

Fidesz: 44,78%

Összefogás+LMP: 36,71%+8,62%=45,33%

6. evk.

Fidesz: 38,25%

Összefogás+LMP: 36,96%+8,32%=45,28%

12. evk

Fidesz: 37,75%

Összefogás+LMP: 37,19%+6,58%=43,77%

13. evk

Fidesz: 41,58%

Összefogás+LMP: 38,16%+ 6,21%= 44,37%

15. evk

Fidesz: 37,6%

Összefogás+LMP: 37,49%+6,28%=43,77%

18. evk

Fidesz: 41,64%

Összefogás+LMP: 36,86%+6,47%= 43,33%

Mindehhez még három további megjegyzést fűznénk:

1. Sok helyen némi átszavazással is ellenzéki győzelem születhetett volna, de közös, koordinált jelölttel, összesen 7 hellyel többet nyerhettek volna az Összefogás és az LMP pártjai.

2. Ehhez képest cikkünk megjelenéséig eddig csupán egy helyen, az első evk-ban történt visszalépés, további 6 nyerhető körzetben nem.

3. Hasonló baloldali és LMP-s koordinálással 2014-ben nyerhető lett volna még:

Baranya 1.

Baranya 2.

Csongrád 2.

Pest 2.

Szabolcs 1.

szerző
- ngm -
publikálva
2018. ápr. 06., 10:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  Cyrano
  2018. április 06., péntek 20:23
  Persze yoyo (6) a pártok.
  Mi ott sem voltunk.
  A főpróbán úgy hasaltunk el, mint a szél.
  Az pedig a magánnyugdíj einstandolása volt.
  3 millió választópolgárt lehetett hülyére venni, megfélemlíteni.
  És Orbán tudta: ezután bármit megtehet.
  De azt még nem hallottam, hogy azt a 3 milliót (mínusz 100 ezer) valaha, valaki megemlítette volna.
  De bezzeg a pártok, a 10-20 ezres tagságukkal, na ők a felelősek mindenért.

  Még valami: az általad istenített civilek kezdték felszalámizni az együttműködést. Az alaptörvény operaházi ünnepén a tiltakozáson iszonyúan nem számított ki van ott, sokan is voltunk...aztán jöttek a civilek "a pártok ne jöjjenek", "x párt ne jöjjön"....
  De ennek semmi köze a történésekhez.:(

  A zállampolgár meg várhatja, hogy a sült galamb berepüljön a szájába.
 2. 8
  Cyrano
  2018. április 06., péntek 18:27
  Annyira szeretem yoyo,(2) amikor ilyen objektív vagy.:(
  Talán utánanézhetnél kik voltak azok, akik folyamatosan a saját "majd mi egyedül" nótát dúdolgatták.
 3. 7
  rworse
  2018. április 06., péntek 18:04
  yoyo
  "Nagy felelősség terhel minden szereplőt, hogy így alakult, az eredményt majd meglátjuk."

  Az eredményt valószínűleg már látjuk most is. Legalábbis én kétlem, hogy valamiféle csoda történik vasárnap a szavazófülkékben. Egyszer volt Budán kutyavásár, 2002-ben, de az töredék csoda volt ahhoz képest, amire most lenne szükség. Valószínűleg csak egy kérdés van, hogy lesz-e megint kétharmad Fidesz vagy sem.
  Persze a remény hal meg utoljára.
 4. 6
  yoyo
  2018. április 06., péntek 14:26
  rworse, azt szoktam mondani, hogy a pártok önként vállalták a zsákban futást, annak minden átkozott következményével együtt. Lelkük rajta.

  Ilyen átkozott következmény, hogy értelme csak annak az összefogásnak volna, amiben nincs vonagyurcsányszél fujjogás.

  Minden pártnak van egy narratívája arra, hogy miért, hogyan próbált taktikázni, hogyan próbálta a maga érdekeit kimaxolni, és melyik párt volt szerinte a vele szemben inkorrekt.

  Nemcsak hatékonyabbnak, de sokkal tisztességesebbnek is tartottam volna, ha mindenki feladja a saját pártjelöltjeit és föggetlen közös jelöltekben állapodik meg, mivel ez a közös akarat nem született meg, ezért nem maradt más hátra, mint a mandátumokkal való kupeckedés.

  Egyik párt részéről se érzek igazi önfeláldozást, a visszalépések zömmel elég harapófogósak, és természetesen nagyon erősen pártszimpátiafüggő, ki melyik párt önsajnálatát érzi magáéhoz legközelebbinek, nekem nem nagyon sikerül ebben az egszben a tisztességes és hatékony stratégia lehetőségét látni.

  Nagy felelősség terhel minden szereplőt, hogy így alakult, az eredményt majd meglátjuk.
 5. 5
  rworse
  2018. április 06., péntek 13:22
  yoyo

  És ha már tetűség. Ne feledjük, az utóbbi négy évben se, és a választásokra fordulva se az MSZP és a DK tetűsködött folyamatosan a többi demokratikus párt felé, hanem folyamatosan azok tetűsködtek őfeléjük, mint "20. századi pártok" felé. Az "új pólus" kezelte és kezeli most is a két "20. századit", mint a mosott szart, amit bottal se piszkálnának. Ehhez képest a két "20. századi" kifejezetten sportszerű versenytárs volt - és van.
 6. 4
  rworse
  2018. április 06., péntek 13:17
  yoyo
  "A dk és az mszp azzal indított, hogy egymás javára 50-60 helyen visszaléptek. Arra, hogy mások javára visszalépjenek, csak pár helyük maradt."

  Ez maximum féligazság, hiszen azért ők egyeztek meg, mert csak ők voltak hajlandóak megegyezni. Van abban igazság, hogy az Együtt is akart koordinációt, de ugyebár sokkal nagyobbra próbálván fújni az arcukat, mint amekkora van nekik valójában - ugyanez érvényes a Momentumra, amely azonban egyébként is elzárkózott a koordinációtól. És akkor már csak az LMP marad, amelynek van számottevő mértékű szavazóbázisa, de ők is eleve elzárkóztak a koordinációtól, ugyanúgy mint az előző nyolc évben. Tehát elsősorban nem azért egyezett meg az MSZP és a DK úgy ahogy megegyezett, hanem mert mással nem volt kivel megegyezniük. Ellenben a megegyezésük után is ott voltak és vannak a visszalépési vegyértékeik, és alkalmas pillanatokban az ajánlataik is megvoltak a közvéleménykutatási arányok szerinti visszalépéseikhez - nem mondom, hogy ezek az ajánlatok mindig igazán méltányosak voltak, de tárgyalási alapot csak az MSZP-P-DK "összefogás" kínált, a másik három párt csak hepciáskodott, még az Együtt is, akkor is, amikor a koordinációs hajlandóságukat propagálták. Mindazonáltal, igen, legalább az Együttel meg tudott volna egyezni az MSZP-P-DK, ha méltányosabban állnak hozzá - de ez fordítva is igaz, az Együttnek is méltányosabban kellett volna hozzáállnia, nem pedig blöffölgetnie.

  Ugyanez érvényes zabrazabra mondatára is, és még más is. Szerinte az érintett körzetekben majdnem 40%-okat hozott Összefogás "roncskoalíciónak" kellett volna visszalépegetnie a 6-7-8%-okat hozó LMP javára, miközben a senkivel nem közösködő, senkit (az országot se) figyelembe nem vevő LMP minden pillanatban azt hirdette, hogy az Összefogás nekik ugyanolyan ellenfelük, mint a Fidesz. Ennyi erővel az adott körzetekben a Fidesz javára is visszaléphetett volna az Összefogás az LMP ellen. Mindhárom általuk érintett választási évben az LMP zárkózott el eleve bármiféle koordinációtól, eközben folyamatosan egyenlő távolságot tartva a Fidesztől és a demokratikus pártoktól. Hovatovább, az LMP most is egyenlő távolságot tart a Fidesztől és a demokratikus pártoktól, egyetlen párthoz próbálva dörgölőzni, mégpedig a Jobbikhoz!!!???!!!???!!!??? Nooooormááááliiis???
 7. 3
  zabrazabra
  2018. április 06., péntek 11:37
  Vagyis az Összefogás nevű roncskoalíció ennyi helyen nem volt hajlandó visszalépni az LMP javára.
 8. 2
  yoyo
  2018. április 06., péntek 10:49
  nagyon bölcs ember vagy, bétom.
  esetleg hashajtót is ihatnál, úgy még jobb lenne.


  Ez a visszalépéses körbezsarolás az egyik legkétségbeejtőbb játék.
  A dk és az mszp azzal indított, hogy egymás javára 50-60 helyen visszaléptek. Arra, hogy mások javára visszalépjenek, csak pár helyük maradt. Innentől kezdve állati aljas dolog azzal revolverezniük a többieket, hogy milyen áldozatot hoztak. Igen, Ezek után az lmp, az együtt, a párbeszéd, a 2farkú is 50-60 helyen lépjen vissza - 1-2 viszontvisszalépésért?
  Ez nagyon aljas matek lett, jól hangzó, de nagyon aljas. Ha csak pár helyen lépnek vissza a kisebb pártok akkor gecik, ha 50-60 helyen visszalépnek 1-2 viszonzásért, akkor meg hülyék.
  Nagy tetűség volt az a páros külön megállapodás a két párt között....

  Tévedés ne essék, nem mentegetem az lmp-t, meg a többit.
  Mindenkire nagyon haragszom, amiért ez a helyzet létrejött (2014, a választás bojkottjának elmúlasztása), majd újabb négy év tehetetlenség és önzés.

  A bűnbakolás viszont biztosan nem segít.
  (Pl. le a kalappal a visszalépő Juhász előtt, de nem szerettem, amikor a "makacs összefogást" tönkretevő berni mosószerrel jött. a "makacs összefogás" amúgy nagyon kifejező, azt tényleg érdemes lett volna közömbösíteni)
 9. 1
  bétom
  2018. április 06., péntek 10:39
  Na, ezért gondolkodom igen komolyan, hogy csak listán szavazok!
  A mi körzetünkben indul Szél Bernadett.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...