Felvisító riasztó, beszakadt urna – További rendkívüli események a választáson

  • 2018. április 8.

Választás 2018

Örkény után szabadon, második rész.

Már korábban összegyűjtöttük a Nemzeti Választási Bizottság által közzétett legabszurdabb, rendkívüli eseményeket, de azóta is történtek nagy események.

Kiszombor: 17.24-kor megszólalt a riasztó.

Megoldás: Hívtuk a választási irodát és az iskola gondnokát. Közben a szavazatszámláló bizottság 2 tagja kereste a riasztás okát, tüzet nem tapasztaltunk. 2-3 percen belül megérkezett az iskola gondnoka, aki kikapcsolta a riasztót, végignézte az épületet, tüzet nem tapasztalt az épületben. Közben megérkeztek a tűzoltók is. Szavazó az épületben és környékén sem volt. A szavazás felfüggesztésre nem került. A riasztás téves volt.

Mezőkovácsháza: Az egyik választópolgár véletlenül beszakította a kartonurna tetejét.

Megoldás: A szakadás mentén az urna leragasztásra és lepecsételésre került, az SZSZB-tagok egyetértésével.

Balatonszemes: Névjegyzék 7. oldalán a 111. és 112. sorszám alatt szereplő házaspár tévedésből felcserélték az aláírásukat.

Megoldás: Az SZSZB az esetről jegyzőkönyvet vett fel. A névjegyzéken az aláírások javítása szabályszerűen megtörtént.

Marcali: A szavazóhelyiségben elhelyezett papírurna beszakadt, miközben egy választópolgár belehelyezte szavazólapjait.

Megoldás: Az SZSZB 6 igen, 0 nem szavazattal úgy döntött, hogy a papírurna továbbra is felhasználható. A papírurnán keletkezett sérülést az SZSZB úgy beragasztotta, hogy abból az erre rendelt nyíláson kívül sem ki, sem pedig be nem lehet szavazólapot elhelyezni, abból szavazólapot nem lehet kivenni.

Budapest III. kerület: Választópolgár jelezte, hogy az egyik műanyag szavazóurna egyik felén a plomba (0135084) nem megfelelő átfűzése miatt az urna teteje félig nyitható.

Megoldás: A szavazatszámláló bizottság egy új 0135087. sz. plombával 13:35-kor – a fennlevő plomba megtartásával – az urnát lezárta. A választópolgár jelzését követően, az urna újbóli lezárásáig az urnába szavazat elhelyezése nem történt.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk