Hadházy Ákos bizakodik, szerinte kormányváltó hangulat van

  • Magyar Krisztián
  • 2018. április 8.

Választás 2018

Az LMP társelnöke azt mondta, ha a Fidesz abszolút többséget szerez, akkor el fog gondolkodni azon, hogy a parlamenti munkát is befejezi.

Az LMP a Hotel Arénában tartja a hivatalos eredményváróját, több vezető politikus is folyamatosan nyilatkozik a sajtónak, Ungár Péter, Csárdi Antal, Hadházy Ákos, Scmhuck Erzsébet.

Egyelőre visszafogott a bizakodás, bár mindenki, akit kérdeztünk a párt politikusai és háttéremberei közül, arra számít, a magas részvétel nekik is kedvez. Sokan nem tudnak még mondani semmit, mert az elhúzódó eredményközlések miatt hivatalos adatok még nincsenek. Beszéltünk több olyan politikussal, aki kapcsolatban áll a szavazatszámláló bizottságok LMP által delegált tagjaival, ők többen is azt hangsúlyozták, hogy az összeszámlálást az is nehezíti, hogy a sok kamupárt miatt lepedő méretű szavazólapok kihajtogatásával és az azon szereplő adatok rögzítésével is lassan haladnak.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Hivatalos sajtótájékoztatót hét óra körüli érkezésünkkor éjfélre tippelték.

Hadházy Ákostól próbáltuk megtudni, végül miért nem született megegyezés több körzetben, de erről nem akart beszélni, azt azonban elmondta, hogy a szekszárdi választókerületben azért az MSZP-s Harangozó Tamás lépett vissza az ő javára és nem fordítva, mert az MSZP-s szavazók átszavazási hajlama magasabbnak tűnt, mint az LMP-seké. Kérdésünkre, miszerint hány egyéni mandátumra számítanak, nem mondott konkrét számokat, de bízik abban, hogy idén már lesz olyan képviselője a parlamentben a pártnak, aki egyéni mandátumot szerzett és nem listán jutott be.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Szerinte az a felvetés, miszerint a magas részvétel annak is köszönhető, hogy a Fidesz is jól mozgósított, nem biztos, hogy megállja a helyét, mivel a kormánypárt aktivistahálózata közel sem akkora, amekkorának sokan gondolják, illetve az eszközeik nem biztos, hogy annyira hatékonyak. Amikor az esélylatolgatásról esett szó, az LMP hét és tíz százalék közötti eredményére számít, de megjegyezte: a magas részvétel és az összességében kormányváltó hangulat miatt ez magasabb is lehet.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Megkérdeztük az LMP társelnökétől, ha váratlanul nem lenne abszolút többsége a Fidesznek, ő beülne egy olyan kormányba, amelynek Vona Gábor az egyik vezetője: ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy megnéznék, tudják-e azokat az elveket hatékonyan képviselni, amelyért nap mint nap politizálnak, és ezután eldöntenék, részt tudnak-e venni egy koalíciós kormányzásban.

false

A már korábban belebegtetett lemondásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha a Fidesz abszolút többséget szerez, akkor el fog gondolkodni azon is, hogy a parlamenti munkát is befejezi.

Figyelmébe ajánljuk