Nem ellenzéknek való vidék – Mi lesz Felcsúttal és környékével?

  • Magyar Krisztián
  • 2018. április 6.

Választás 2018

A Fidesz és holdudvara mindent megtesz azért, hogy a helyben amúgy sem túl acélos ellenzéknek esélye se legyen abban a választókerületben, ahol Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és a Tiborcz család is otthonosan mozog.

Azt ugyan nem lehet mondani, hogy a Felcsútot és környékét is magában foglaló választókerület – amely határait 2010 után átrajzolta a Fidesz – mindig a mostani kormánypárt fellegvára lett volna, hiszen 1998-ban még az MSZP jelöltje nyert, de ezután már csak fideszes győzelem született a miniszterelnök szűkebb hazájában. Pont akkor történt a váltás, amikor az első Orbán-kormány bukása után a szocialisták alakíthattak kormányt 2002-ben, Fejér megye ezen választókerületében ettől kezdve mindig Orbán Viktor valamelyik embere lett a befutó, általában elsöprő többséggel – 2010-ben Tessely Zoltán 62,5 százalékot kapott.

Fejér megye 3. számú egyéni választókerülete a NER-nagyágyúk igazi bázisa, Felcsúton Orbán Viktornak van háza és stadionja, Mészáros Lőrinc is itt él, számos vállalkozásának itt van a székhelye, de Alcsútdobozon, Bicskén, Velencén, Csákváron is vannak érdekeltségei. Idetartozik Gánt, ahol az Orbán család bányája működik, illetve a Bicske melletti Csabdit is érdemes megemlíteni, ahol Tiborczék rezidenciája található. Alcsútdoboz mellett van a Csányiékhoz köthető golfközpont, a miniszterelnök apjának, illetve a hozzá köthető cégnek a nevén lévő hatvanpusztai birtok is itt van, nem beszélve a Felcsút környékén elterülő több ezer hektár termőföldről, amelyet Mészáros Lőrinc és családja, illetve más, Orbánhoz közeli helyi vállalkozók szereztek meg az állami földárverések során.

Felcsút egyik jelképe: a kisvasút

Felcsút egyik jelképe: a kisvasút

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A családi klientúra terjeszkedésének jelképévé vált környék aranybánya lehetne egy ellenzéki politikus számára: a kisvasút, a Puskás Akadémia és egyéb látványberuházások, Mészáros Lőrinc töretlen terjeszkedése rendszeresen témát adhat a megszólalásra, figyelemfelkeltő akciókra, és erre tulajdonképpen fel is lehet építeni egy politikai karriert. Láthattunk is próbálkozásokat, a DK-s Földi Judit vagy Juhász Péter, az Együtt elnöke is sokat foglalkozott a környékkel, de ők nem itt élnek, nem ebben a körzetben indulnak egyéni jelöltként; Juhász végül vissza is lépett. Az utóbbi években pedig nem bukkantak fel olyan helyi politikusok, akik most komoly eséllyel indulhatnának Tessely Zoltánnal szemben.

Egy darabig Tiborczéknál élt a Fidesz jelöltje

Tessely természetesen Orbán Viktor elkötelezett híve, ha Mészáros Lőrinc a miniszterelnök gazdasági intézője helyben – is –, akkor Bicske volt polgármestere a politikai mindenes Felcsút környékén. Az országgyűlési képviselő először 2010-ben jutott be a parlamentbe, 2016. január elsejétől miniszterelnöki biztosként Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért is felel. Jelenleg öt miniszterelnöki biztosa van Orbán Viktornak, közülük csak Tessely Zoltánnak van pontosan körbehatárolt földrajzi térséggel kapcsolatos teendője. Ez a térség éppen Felcsút körül terül el.

Különösebb botrányok nem kísérték eddig Tessely munkáját, korrupciós ügyekbe nem keveredett, az országos politikai hírekbe elsősorban akkor került be, amikor a bicskei menekültszálló felszámolását kezdeményezte a Fidesz. A képviselő akkor ezerrel tolta a menekültellenes retorikát, és teszi ezt most is: nemrég Facebook-oldalán közölt egy videót, amelyen azt ecseteli, hogy korábban ugyan ő élt Londonban, most megint ellátogatott oda, de már semmi pénzért nem költözne oda. Nem nehéz kitalálni, hogy melyek Tessely érvei.

false

 

A politikus jó viszonyt ápol az Orbán családdal, Tiborczékkal is közeli a kapcsolata, korábban élt is náluk a lovastanyán (Csabdi-Tükröspusztán, itt nőtt fel Tiborcz István, és itt volt a lakodalma is Orbán Ráhellel), illetve a felesége pénzügyesként dolgozott is a Tiborcz szülőknek. (Egyebek közt erről, a kisvasút bővítéséről, Mészáros Lőrincről és a miniszterelnökről is egy éve lapunknak adott interjúban beszélt Tessely Zoltán.)

A miniszterelnöki biztos kedvező helyzetben van abból a szempontból, hogy a helyi sajtó csakis őt tolja: Mészáros Lőrinc megyei lapja, a helyi, önkormányzati oldalak is folyamatosan zengik a propagandát, miközben az ellenzékieknek szinte esélyük sincs ide bekerülni. Ezt a magyarnarancs.hu-nak Szilágyi László, a DK–MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje is megerősítette, aki „teljes médiakaranténról” beszélt: „Nem vesznek rólunk tudomást, még negatív kampányba sem kezdtek, bár nem is igazán találhattak volna olyat, amire ráhúznak egy ilyet” – hangsúlyozta, majd megjegyezte, a Fejér Megyei Hírlapban mindössze 500 karaktert kapott a kampány ideje alatt, miközben Tesselyről folyamatosan jelennek meg a fényképes riportok.

Az első balos jelölt kihátrált

Kezdetben úgy tűnt, hogy a bicskei orvos, Bourgla Ossamah lesz a baloldal jelöltje, de ő januárban bejelentette: inkább nem indul, elsősorban a menekültellenes közhangulat miatt. Ezután került képbe a Felcsúttól néhány kilométerre található, Szár községben élő Szilágyi László, aki 2010 és 2014 között volt már országgyűlési képviselő, akkor az LMP színeiben jutott be, majd a pártszakadáskor ő is Jávor Benedekékkel tartott a Párbeszédbe. Szilágyiék évek óta építgetnek egy kis baloldali közösséget, működtetik a Zöld Terasz nevű klubot, amely elsősorban Bicskén és környékén szervez közéleti eseményeket, de széles és aktív ellenzéki bázist nehéz kialakítani azon a környéken, ahol az országos átlagnál is jobban félnek az emberek attól, hogy mi lesz, ha nyíltan vállalják az ellenvéleményüket.

A jelek szerint Szilágyi László a tisztes helytállásban bízhat, és abban, hogy Varga László Béla jobbikos jelölt előtt ő lesz majd a legerősebb ellenzéki. Az előrejelzések alapján ez nem egyértelmű, az inkább Jobbikhoz közeli kireszavazzunk.hu Vargát, míg a Márki-Zay Péterék által létrehozott rendszervaltas2018.hu Szilágyit tartja esélyesebbnek. Az előző választásokon ebben a körzetben egyikőjük sem indult, akkor a baloldali összefogás jelöltje 21,3 százalékot, míg a Jobbiké 17,9 százalékot ért el. A nagyobb településeken inkább a baloldal, míg a kisebbek közül több helyen a Jobbik volt erősebb, de nagy különbség általában nem volt közöttük, miközben az 50,43 százalékot elérő Tesselyt senki sem tudta megszorítani.

Szilágyi és Varga is kampányol felcsúti vagy a miniszterelnök családját érintő témákkal, bár előbbi aktívabbnak és ötletesebbnek tűnik ezen a téren. A baloldali jelölt és több aktivista néhány napja kolbászokat aggatott Orbán felcsúti házának kerítésére, amellyel jelezni akarták azt is, hogy szerintük gátat kellene szabni annak a mértéktelen gazdagodásnak, amely a miniszterelnök körére jellemző.

Szilágyi kampánya elsősorban a Facebookon erős, bejárt egy rakás Felcsút környéki szimbolikus helyszínt, és megmutatta, mire mentek el sokszor teljesen értelmetlenül az adófizetői pénzek, vagy mivel gyarapodott Mészáros Lőrinc. A jobbikos Varga László Béla az Orbán család köveit szállító kamionok ellen is kampányol, azt ígéri, hogy megválasztása esetén elintézi: ezek a 7,5 tonnás járművek ne tegyék tönkre a Gánt környéki utakat és az utak menték élő emberek életét.

Félelemből is szavaznak a Fideszre

A jelek szerint a választókerületben az ország más pontján is jellemző plakátszaggatásokra sokkal nagyobb erőt mozgósít a Fidesz. Felcsúton és környékén rendre letépkedik az ellenzéki plakátokat. Az LMP-s jelölt, Szatmári Ildikó portálunknak azt mondta, hogy Felcsúttól egészen Alcsútdobozig tűntek el a plakátjai, pont azelőtt, hogy Orbán Viktor érkezéséről hallani lehetett. „A kevés megmaradt plakátunkat ismételten kitettük, de másnapra ezeknek is lába kélt. A bicskei rendőrkapitányságon feljelentés tettünk” – mesélte a politikus, aki 2014-ben Mészáros Lőrinc ellen indult a felcsúti önkormányzati választásokon, akkor 9,38 százalékot kapott.

Szatmári Ildikó Felcsúton él, amikor azt kérdeztük tőle, hogy érte-e bármilyen retorzió helyben azért, mert Orbán Viktor jelöltje ellen indul, úgy reagált: a munkájában nem tudják kikezdeni, bár „(…) lehet, hogy rajta vagyunk Orbán Viktor kétezres listáján, de legalább elmondhatjuk, hogy mi megpróbáltuk jobbá tenni Magyarországot”. Szerinte az ő körzetére különösen jellemző, hogy sokszor inkább csak a félelem miatt szavaznak az emberek a Fideszre. „Mészáros Lőrinc egyszerű szlogennel kampányolt a polgármesteri választáson: Ha nem nyerek, holnaptól senkinek sincs munkája. Most is valami hasonló lehet a helyzet.”

Amikor megkérdeztük Szatmári Ildikót, hogy szerinte Tessely Zoltán tehet-e bármit a választókerületében Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc tudta nélkül, elmesélte: „Amikor Elios-ügyben Tiborcz Istvánt hiába várták a parlamenti vizsgálóbizottságban, egészen véletlenül Felcsúton, a Puskás Akadémián tárgyalt Tessely Zoltánnal és Mészáros Lőrinccel. Legalább ne egyszerre mentek volna el, kevésbé lett volna feltűnő.”

Az LMP négy évvel ezelőtti jelöltje egyébként majdnem 6 százalékos eredményt ért el ebben a körzetben, Szatmári Ildikó talán már azzal is elégedett lehet, ha ezt sikerül elérnie.

false

 

A választókerületnek van momentumos jelöltje is, Molnár Dániel és a párt környékbeli egyik leglátványosabb akciója eddig az volt, amikor a napokban Felcsúton lerakták az oda álmodott fegyház alapkövét. Az intézmény tervezett szobabeosztását is bemutatták, amely szerint egy cellában kapna helyet Orbán Viktor és Polt Péter legfőbb ügyész, Lázár János és Rogán Antal, illetve Mészáros Lőrinc és Bayer Zsolt. Hogy ezzel menyi embert nyertek meg a környéken, nem tudjuk, de meglepődnénk, ha Molnár Dániel egy-két százaléknál többet kapna vasárnap.

Hiába az olykor ötletes és tényleg figyelemfelkeltő megmozdulások, úgy véljük: az itt különösen nagy emberi és anyagi erőforrásokban szűkölködő ellenzék nem ebből a körzetből fogja elindítani a NER leépítését. Legalábbis nem a jövő héten.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.