Visszalépések nélkül is van esélye az ellenzéknek

  • narancs.hu
  • 2018. március 19.

Választás 2018

Nincs szükség átfogó visszalépési megállapodásokra a Fidesz kisebbségbe szorításához.

A Republikon Intézet számításai szerint nincs szükség átfogó visszalépési megállapodásokra a Fidesz kisebbségbe szorításához, a kulcs a választói tudatosság: az, hogy a szavazók tudják-e, hol, kinek van esélye a Fidesz legyőzésére. Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet. A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba aszerint, hogy a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt. E körzetek megnyerése már bőségesen elég az abszolút többség megakadályozásához.

Összességében 34 olyan körzet van, ahol a baloldal lehet esélyes a mandátumszerzésre, ezek jelentős része Budapesten, illetve nagyvárosokban (például Szeged, Pécs, Szombathely) található. A lista elején olyan körzetek találhatóak, amelyekben a baloldal a négy évvel ezelőtti választáson is győzni tudott. A Közös Ország Mozgalom felmérései, valamint a választókerületi súlyok alapján történő becslések azt mutatják, hogy a baloldali jelöltek közül egy esetet kivéve minden körzetben az MSZP–Párbeszéd–DK-megállapodás által támogatott jelöltek a legesélyesebbek: az egy kivétel Szél Bernadett körzete, így az LMP átszavazások esetén – visszalépések nélkül – egy mandátumra számíthat.

A baloldal által megnyerhető körzetekhez képest más típusú választókerületekben van esélye mandátumszerzésre a Jobbiknak, ők összesen 7 választókerületet vihetnek: Vona Gábor pártja a kisebb településekből álló, főként az ország keleti részében elhelyezkedő választókerületekben lehet esélyes a Fidesz legyőzésére. Ilyen kerületek többek között a Heves megyében található gyöngyösi, valamint hatvani választókerületek és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Törökszentmiklós, illetve Jászberény központú körzetek.

És van 10 olyan háromesélyes választókerület, ahol nem eldönthető, a baloldal vagy a Jobbik startol-e jobb helyzetből.

Az alkalmazott módszertan leírása, a részletes elemzés és a lista az 51 körzetről itt érhető el.

Figyelmébe ajánljuk