A Kúria szerint mégsem kampányolás a fideszes államtitkár-képviselőjelölt lapotoposztogatása

  • narancs.hu
  • 2022. március 5.

Választás 2022

„Az állami szervek jogszabályban meghatározott tevékenysége politikai tevékenység is” - áll az indoklásban.

Szombaton a Kúria felülbírálta a Pest-3-as körzet választási bizottságának korábbi döntését, ami még elmarasztalta a Fidesz helyi jelöltjét, Vitályos Esztert, amiért február 16-án személyesen adata át az uniós pénzből megvalósuló digitális oktatásstratégia laptopjait az egyik szentendrei iskolában - szúrta ki a 444.hu.

Ahogy azt lapunk is megírta, Vitályos arra hivatkozott, hogy államtitkárként osztogatott, de a Momentum panaszt tett ellene, mivel a köznevelési törvény kifejezetten tiltja az óvodákban, iskolákban történő politikai célú tevékenységet.

A helyi grémium megállapította: „Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, és sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott a fideszes államtitkár, ami a többi jelöltnek nem állt a rendelkezésére.”

A fideszes jelöltet akkor eltiltották a további jogsértéstől, de pénzbüntetést nem kapott. Vitályos azonban fellebbezett a döntés ellen, és előbb a Nemzeti Választási Bizottság, most pedig a Kúria is neki adott igazat.

A Kúria indoklása szerint az „az állami szervek jogszabályban meghatározott tevékenysége politikai tevékenység is, és szükségszerűen befolyásolja a választópolgárok véleményét a Kormány, az állami szervek működéséről”.

Figyelmébe ajánljuk