Az alig száz lelkes Ipoly menti falu, amely nemet mondott a Fideszre

Választás 2022

Egy szavazattal nyert az ellenzék a Pest megyei Tésán, ahol hiába osztogatott rétest Rétvári Bence. De hogy következhetett ez be? A válasz egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk. 

Simán nyert a kormánypárti jelölt a Pest megyei 4-es számú, Vác központú választókerületben: Rétvári Bencére több mint 30 ezren voksoltak, amivel a szavazatok 55,46 százalékát gyűjtötte be. A legtöbb szavazókörben simán tudott nyerni. Ellenfele, Vác alpolgármestere, Inotay Gergely még a saját, ellenzéki vezetésű városában is pusztán egy szavazókört húzott be.

Azzal, hogy mi történt a 4-es és a Dunakeszi központú 5-ös választókerületben, a Magyar Narancs legfrissebb számában foglalkoztunk részletesen. 

A nagy arányú győzelem a hamis háborús propaganda, valamint a kampányban felhasznált elképesztő anyagi erőfölény tükrében nem annyira meglepő. Ám még így is maradt egy település, ahol nem Rétvárit favorizálták többen. 

Szoros küzdelem

Tésa a Szobi járásban, Kemence közelében, közvetlenül a szlovák határ mentén található. A Belügyminisztérium statisztikái szerint idén január elsején 104 állandó lakosa volt a településnek, viszont a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján közülük csak 78 fő volt választásra jogosult. 

 
A szlovák határ mellett lfekvő Tésa
Forrás: Google Earth 

Intenzív kampányt vitt végig Rétvári Bence a választókörzetében, Tésán is szépen sütögette a réteseket, ennek ellenére nagy meglepetésre a faluban szoros küzdelemben, de egy szavazattal győzni tudott Inotay Gergely.

Mi történhetett Tésán, a választókerület egyetlen olyan településén, ahol az ellenzéki jelölt nyert? A válasz igen egyszerű. 

„Sok a fővárosi”

– mondja lapunk megkeresésére Bérci Albertné, aki 2000 óta vezeti a falut. A polgármester nem lepődött meg az eredményen, tisztában volt vele, hogy egyre többen költöznek ki Budapestről az Ipoly menti faluba. 

Úgy véli, hogy a helyiek, akik a Fideszre szavaztak, elégedettek a kormánypártok munkájával. Az idősödő településen kevés az aktív dolgozó, inkább nyugdíjasok lakják; akinek van állása, az vagy helyben, például az iskolában, a szociális otthonban dolgozik, vagy a közeli Ipolyfabric Kft.-nél. 

Hideg id? - Megd?lt a napi hidegrekord, m?nusz 28,1 fokig h?

 
Egy gyalogos az úton Tésán 2017. január 8-án
Fotó: Komka Péter / MTI Fotó

Tésa legutóbb négy éve nyert egy energetikai pályázaton, így a rendelkezésre álló forrásból épületek külső szigetelését, napelemek felhelyezését valósították meg. Nemrégiben a helyi temető kerítésének felújítására is pályáztak, ami Bérci Albertné szerint valószínűleg megnyernek.

A falunak nagy szüksége van a támogatásokra, mert a veszélyhelyzet miatt a súlyadóból sem részesülnek, illetve iparűzési adót sem szednek be, mert így akartak vállalkozásokat csábítani a településre, de lehet, hogy ezen változtatni fognak a jövőben. Bérci Albertné reméli, hogy a következő ciklusban tudnak további állami támogatásokat nyerni, mert „szeretnénk a buszmegállótól kezdve a parkosításig sok mindent csinálni”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.