Vác, Dunakeszi: a helyi gondok sem számítottak a választáson

A kanyarban előztek

Belpol

Egészen a szavazás napjáig sokkal szorosabb küzdelmet vártak Vácon és Dunakeszin. Aztán jött a háború, ami egy olyan fontos helyi problémáról is elterelte a figyelmet, mint a Samsung-beruházás okozta bajok.

Körülbelül 30 olyan választókerületben is elsöprő volt a Fidesz–KDNP győzelme, amelyet előzőleg billegő körzetként tartottak nyilván, illetve amelyekben egyetlen előzetes kutatás sem valószínűsített nagy kormánypárti fölényt. Ezek közé számított Pest megye 4. (Vác és környéke), valamint 5. (Dunakeszi és környéke) számú választókerülete is: előbbiben Rétvári Bence, utóbbiban Tuzson Bence győzött. Az Emmi parlamenti államtitkárának kihívóját, Inotay Gergely váci alpolgármestert korábban alig mérték gyengébbnek, míg a Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK) államtitkára körzetében majdhogynem előre elkönyvelték Dorosz Dávid győzelmét.

Az ellenzéki jelöltek egyebek mellett a két fideszes képviselő korrupciós ügyeivel (lásd erről keretes írásunkat) kampányoltak, mely témáról utóbb kiderült, hogy országos szinten sem működött. Hogy a két államtitkár csapata mennyire lehetett biztos a sikerben, nem tudni, az viszont biztos nem jött rosszul, hogy a két ellenzéki jelölt plakátjait százas nagyságrendben rongálták meg szervezetten „ismeretlen tettesek” (lásd: Bajban lehet…, magyarnarancs.hu, 2022. március 31.). A kihívóknak azonban volt helyben komolynak tartott ütőkártyájuk, amit ki is játszottak – és még ez is kevés volt.

A Samsung lufi?

Lapunk és több országos médium is sokszor foglalkozott a gödi Samsung SDI gyárral, valamint a dél-koreai mamutvállalat térségi terjeszkedésével (lásd például: „Tíz éven belül katasztrófa várható”, Magyar Narancs, 2021. de­cember 15.). A 33,7 milliárd forint kormányzati támogatást élvező, többségében ukrán és ázsiai munkavállalókat foglalkoztató, a hatályos jogszabályokat, engedélyeket finoman szólva nem komolyan vevő, mintegy 150 hektáros területet elfoglaló beruházás rendkívül komoly zaj- és környezeti terhelést ró a helyiekre, amivel lerontja életminőségüket és ingatlanjaik árát. Mindemellett a beruházás területét a kormány 2020-ban ún. különleges gazdasági övezetté nyilvánította, vagyis az iparűzési adóbevételek nem az ellenzéki vezetésű Göd, hanem a fideszes többségű Pest Megye Önkormányzatához kerülnek. Az övezetben további fejlesztések várhatók: Dunakeszin egy vasúti rakodóterminál létesülhet; Sződligeten keresztül egészen Vác déli részéig átvezetve a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. 32 milliárd forintért víziközmű-hálózatot építhet. Ezzel egy időben a kínai hátterű, a lélegeztetőgép-beszerzéseken magát jól megszedő CECZ cégcsoport Vácon 56 ezer négyzetméteren e-kereskedelmi és logisztikai parkot épít, ahol egyfelől a Samsung SDI termékeit fogják rendszerezni, valamint létrejön egy akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok raktározására alkalmas létesítmény is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk