A Gödtől elvett Samsung-pénzekből finanszírozott rendezvényeken parádézik Rétvári és Tuzson Bence

Választás 2022

Koncertek, fesztiválok, falunapok – több szervezet is kapott pénzt ilyen rendezvényekre Pest Megye Önkormányzatának Samsung-adóbevételeiből működő pályázatán. A programokon rendszeresen feltűnik a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Rétvári Bence és Tuzson Bence.

Csak a jéghegy csúcsa, hogy a Samsung-adóbevételekből működő, Pest Megye Önkormányzata által kiosztott, összesen több mint 400 millió forint keretösszegű civil támogatási alap forrásaiból Fóton Ismerős Arcok koncertet és hagyományőrző rendezvényt szerveznek márciusban mintegy 20 millió forintért. Az októberben támogatáshoz jutott alapítványok, egyesületek által szervezett rendezvényeken több esetben feltűntek vagy fel fognak tűnni a Samsung SDI gyár térségéhez köthető országgyűlési képviselők, Rétvári Bence és Tuzson Bence. 

Miután rátaláltunk a Tuzson által fővédnökölt fóti Ismerős Arcok koncertre, kíváncsiak lettünk, hogy a többi nyertes alapítvány, egyesület által szervezett rendezvények mennyire szolgálnak pártcélokat. A megyei önkormányzat által támogatott projekteket március végéig, tehát még a választások előtt kell megvalósítani. Márpedig egy falunap, fesztivál, koncert kíváló alkalom lehet arra, hogy a fideszes képviselők népszerűsítsék magukat, ezáltal szavazatokat húzzanak be, főleg ha nyitóbeszédet mondanak vagy a plakátokon, hirdetéseken szerepel a nevük, arcuk. 

Veterán géptalálkozó, fánkfesztivál

Az Aktív Dunakanyar Alapítvány már a legelső témában írt, októberi cikkünk idején is kakukktojásnak számított, ugyanis május 6-án alapították, miközben Pest Megye Önkormányzatának pályázata június 24-én jelent meg, a benyújtási határidő pedig július 22-e volt. Magyarán első látásra úgy tűnt, hogy kimondottan a pályázati pénzek megnyerésére hozták létre a szervezetet. Az alapítvány több rendezvény megvalósítására kapott 20 millió forintot; a Csörögi Csörögefánk Fesztivált szombaton tartották, a Sződfesztet pedig március 12-én rendezik, és mindkettőnek Rétvári Bence a fővédnöke.

Utóbbi rendezvényen ugyancsak fellép az Ismerős Arcok. 

Rétvári fővédnöksége szempontjából nagyon hasonló rendezvény a még szeptemberben megszervezett vácrátóti XXVII. Szüreti és Veterán Gép Találkozó, amire a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület 13,4 millió forintot kapott Pest Megye Önkormányzatától. A szervezet márciusban egy gazdafórumot is tart, ahol Rétvári Bence mellett Nagy István agrárminiszter is vendégeskedik. 

Folytatva a sort: a Sződligetiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület 4 millió forintot kapott hagyományőrző, hagyományteremtő, közösségépítő programok megszervezésére. A szervezet még nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériumától – aminek Rétvári a parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese – 2 millió forint támogatást kapott, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Nemzeti Együttműködési Alapjából is több esetben nyert el kisebb-nagyobb forrásokat. 

Az egyesület logója feltűnt egy karácsonyi Misztrál koncert plakátján; a zenei rendezvénynek ugyancsak Rétvári Bence volt a fővédnöke. Az egyesület 2021 decemberétől egy bizonyos ZöldLiget nevű, helyi közösségi híroldalt is üzemeltető szervezettel közösen folytatja a munkát. Korábban a Sződligetiek Baráti Köre és a ZöldLiget közös trianoni megemlékezést szervezett, ahol Rétvári is felszólalt

Vállalkozók bálja, lecsófesztivál

Tuzson Bence is szívesen megjelent Samsung-forrásokat felhasználó szervezetek rendezvényein. A Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Kulturális Egyesület valamivel több mint 2 millió forintot kapott a 2021-es ALcSÓ Fesztivál megszervezésére, ahol a lecsózsűri elnöke a képviselő volt. A Gödi Lokálpatrióták Egyesülete 800 ezer forintot kapott az Iván Kovács László '56-os forradalmár emlékére szervezett terepfutásra, amelyen Tuzson a Facebook-bejegyzésének tanúsága szerint beszédet mondott.

Ezek voltak a kisebb tételek a listán. A Természetesen Dunakesziért Egyesület 13,9 millió forintot kapott rendezvények megtartására, köztük a januári I. Dunakeszi Vállalkozók Bálja is hozzájuk köthető, ezen Tuzson Bence ugyancsak beszédet mondott. 

A „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesülettel már foglalkoztunk korábban, ugyanis a szervezethez köthető a lényegében fideszes propagandaújságként működő TükörKép nevű havilap. 

Az egyesület több mint 16 millió forintot kapott családi és párkapcsolati mediátori nap szervezésére, témához igazodó mesekönyv és ingyenesen elérhető e-könyv kiadására. Az Együtt a család! programsorozat első, gödi állomása február 9-én volt, ahol egyebek mellett CSOK-tanácsadásra is lehetőség kínálkozott. Még decemberben a szervezet Tuzson Bencével közösen 1,2 millió forint értékben adományozott könyveket három gödi iskolának. 

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a Gödtől elvett Samsung-forrásokból működő pályázaton bőven 100 millió forint fölötti értékben kaptak támogatást olyan szervezetek, melyek projektjei a helyi képviselők népszerűsítését szolgálták. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az általunk bemutatott rendezvények, programok többsége a múlt év végén vagy idén év elején, magyarán nem a hivatalos kampányidőszakban zajlott, azonban egy országgyűlési képviselő nem a választások előtti 50 napban erősít rá a szavazatgyűjtésre, hanem már jóval előtte. Ugyanakkor több rendezvény – köztük a fóti és a sződi Ismerős Arcok koncert – csak márciusban, pár héttel az április 3-i választás előtt lesz megtartva. Ne felejtsük el azt sem, hogy több helyi médium jött létre a támogatásokból Rétvári és Tuzson propagálására.

A támogatott egyesületek között kivételt képez a Cs. Torna Egylet. A 13 millió forinttal megtolt szervezet a bukott fideszes csömöri polgármester-jelölthöz, Bándidi Balázshoz köthető, akit az ügyészség börtönbe küldene – erről a Narancs.hu számolt be nemrég. 

Bánhidi a Fidesz helyi szervezetének az elnöke volt cikkünk megjelenésekor, de a Csömöri Fidesz Facebook-oldalán egy nappal később megjelent egy frissítés, miszerint jelenleg Majoros Tímea az elnök. 

A változást a Csömöri Hírek is észrevette. A helyi sajtórgánum továbbá azt írja, a Gödöllői Járási Ügyészség újranyitotta Bánhidi garázdaság miatti ügyét. Mint megírtuk, a fideszes helyi politikus 2020 novemberében többször megütött egy szupermarket parkolójában egy csömöri lakost a közösségi médiában tett megjegyzése miatt. 

A Samsung SDI Göd városától eltérített adóbevételeiből működő pályázatát a megyei önkormányzat 2021 végén megint meghirdette, immárom 300 millió forint keretösszegben. Erről hamarosan döntenek

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.