A Gödtől elvett Samsung-pénzekből finanszírozott rendezvényeken parádézik Rétvári és Tuzson Bence

Választás 2022

Koncertek, fesztiválok, falunapok – több szervezet is kapott pénzt ilyen rendezvényekre Pest Megye Önkormányzatának Samsung-adóbevételeiből működő pályázatán. A programokon rendszeresen feltűnik a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Rétvári Bence és Tuzson Bence.

Csak a jéghegy csúcsa, hogy a Samsung-adóbevételekből működő, Pest Megye Önkormányzata által kiosztott, összesen több mint 400 millió forint keretösszegű civil támogatási alap forrásaiból Fóton Ismerős Arcok koncertet és hagyományőrző rendezvényt szerveznek márciusban mintegy 20 millió forintért. Az októberben támogatáshoz jutott alapítványok, egyesületek által szervezett rendezvényeken több esetben feltűntek vagy fel fognak tűnni a Samsung SDI gyár térségéhez köthető országgyűlési képviselők, Rétvári Bence és Tuzson Bence. 

Miután rátaláltunk a Tuzson által fővédnökölt fóti Ismerős Arcok koncertre, kíváncsiak lettünk, hogy a többi nyertes alapítvány, egyesület által szervezett rendezvények mennyire szolgálnak pártcélokat. A megyei önkormányzat által támogatott projekteket március végéig, tehát még a választások előtt kell megvalósítani. Márpedig egy falunap, fesztivál, koncert kíváló alkalom lehet arra, hogy a fideszes képviselők népszerűsítsék magukat, ezáltal szavazatokat húzzanak be, főleg ha nyitóbeszédet mondanak vagy a plakátokon, hirdetéseken szerepel a nevük, arcuk. 

Veterán géptalálkozó, fánkfesztivál

Az Aktív Dunakanyar Alapítvány már a legelső témában írt, októberi cikkünk idején is kakukktojásnak számított, ugyanis május 6-án alapították, miközben Pest Megye Önkormányzatának pályázata június 24-én jelent meg, a benyújtási határidő pedig július 22-e volt. Magyarán első látásra úgy tűnt, hogy kimondottan a pályázati pénzek megnyerésére hozták létre a szervezetet. Az alapítvány több rendezvény megvalósítására kapott 20 millió forintot; a Csörögi Csörögefánk Fesztivált szombaton tartották, a Sződfesztet pedig március 12-én rendezik, és mindkettőnek Rétvári Bence a fővédnöke.

Utóbbi rendezvényen ugyancsak fellép az Ismerős Arcok. 

Rétvári fővédnöksége szempontjából nagyon hasonló rendezvény a még szeptemberben megszervezett vácrátóti XXVII. Szüreti és Veterán Gép Találkozó, amire a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület 13,4 millió forintot kapott Pest Megye Önkormányzatától. A szervezet márciusban egy gazdafórumot is tart, ahol Rétvári Bence mellett Nagy István agrárminiszter is vendégeskedik. 

Folytatva a sort: a Sződligetiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület 4 millió forintot kapott hagyományőrző, hagyományteremtő, közösségépítő programok megszervezésére. A szervezet még nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériumától – aminek Rétvári a parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese – 2 millió forint támogatást kapott, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Nemzeti Együttműködési Alapjából is több esetben nyert el kisebb-nagyobb forrásokat. 

Az egyesület logója feltűnt egy karácsonyi Misztrál koncert plakátján; a zenei rendezvénynek ugyancsak Rétvári Bence volt a fővédnöke. Az egyesület 2021 decemberétől egy bizonyos ZöldLiget nevű, helyi közösségi híroldalt is üzemeltető szervezettel közösen folytatja a munkát. Korábban a Sződligetiek Baráti Köre és a ZöldLiget közös trianoni megemlékezést szervezett, ahol Rétvári is felszólalt

Vállalkozók bálja, lecsófesztivál

Tuzson Bence is szívesen megjelent Samsung-forrásokat felhasználó szervezetek rendezvényein. A Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Kulturális Egyesület valamivel több mint 2 millió forintot kapott a 2021-es ALcSÓ Fesztivál megszervezésére, ahol a lecsózsűri elnöke a képviselő volt. A Gödi Lokálpatrióták Egyesülete 800 ezer forintot kapott az Iván Kovács László '56-os forradalmár emlékére szervezett terepfutásra, amelyen Tuzson a Facebook-bejegyzésének tanúsága szerint beszédet mondott.

Ezek voltak a kisebb tételek a listán. A Természetesen Dunakesziért Egyesület 13,9 millió forintot kapott rendezvények megtartására, köztük a januári I. Dunakeszi Vállalkozók Bálja is hozzájuk köthető, ezen Tuzson Bence ugyancsak beszédet mondott. 

A „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesülettel már foglalkoztunk korábban, ugyanis a szervezethez köthető a lényegében fideszes propagandaújságként működő TükörKép nevű havilap. 

Az egyesület több mint 16 millió forintot kapott családi és párkapcsolati mediátori nap szervezésére, témához igazodó mesekönyv és ingyenesen elérhető e-könyv kiadására. Az Együtt a család! programsorozat első, gödi állomása február 9-én volt, ahol egyebek mellett CSOK-tanácsadásra is lehetőség kínálkozott. Még decemberben a szervezet Tuzson Bencével közösen 1,2 millió forint értékben adományozott könyveket három gödi iskolának. 

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a Gödtől elvett Samsung-forrásokból működő pályázaton bőven 100 millió forint fölötti értékben kaptak támogatást olyan szervezetek, melyek projektjei a helyi képviselők népszerűsítését szolgálták. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az általunk bemutatott rendezvények, programok többsége a múlt év végén vagy idén év elején, magyarán nem a hivatalos kampányidőszakban zajlott, azonban egy országgyűlési képviselő nem a választások előtti 50 napban erősít rá a szavazatgyűjtésre, hanem már jóval előtte. Ugyanakkor több rendezvény – köztük a fóti és a sződi Ismerős Arcok koncert – csak márciusban, pár héttel az április 3-i választás előtt lesz megtartva. Ne felejtsük el azt sem, hogy több helyi médium jött létre a támogatásokból Rétvári és Tuzson propagálására.

A támogatott egyesületek között kivételt képez a Cs. Torna Egylet. A 13 millió forinttal megtolt szervezet a bukott fideszes csömöri polgármester-jelölthöz, Bándidi Balázshoz köthető, akit az ügyészség börtönbe küldene – erről a Narancs.hu számolt be nemrég. 

Bánhidi a Fidesz helyi szervezetének az elnöke volt cikkünk megjelenésekor, de a Csömöri Fidesz Facebook-oldalán egy nappal később megjelent egy frissítés, miszerint jelenleg Majoros Tímea az elnök. 

A változást a Csömöri Hírek is észrevette. A helyi sajtórgánum továbbá azt írja, a Gödöllői Járási Ügyészség újranyitotta Bánhidi garázdaság miatti ügyét. Mint megírtuk, a fideszes helyi politikus 2020 novemberében többször megütött egy szupermarket parkolójában egy csömöri lakost a közösségi médiában tett megjegyzése miatt. 

A Samsung SDI Göd városától eltérített adóbevételeiből működő pályázatát a megyei önkormányzat 2021 végén megint meghirdette, immárom 300 millió forint keretösszegben. Erről hamarosan döntenek

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk