Botrányt kiáltanak a választási bizottság megválasztása után Vásárhelyen

  • narancs.hu
  • 2022. február 19.

Választás 2022

Mert a háromtagú testület egyik tagja helyett újat javasolt a jegyző, és meg is választották a képviselők.

Botránynak minősíti a Promenad24.hu című hírportál, ahogy a Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerület választási bizottságának megválasztásáról döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés kedden. 

A képviselők elé a portál szerint nem az eredetileg ismert előterjesztés került a leendő tagokról, hanem egy módosított indítvány. Az eredeti előterjesztés alapján Feketéné Dr. Szemző Margit, Dr. Bartha Béláné Dr. Farkas Margit és Faragóné Szénásy Emese lett volna a választási bizottság tagja. Az új előterjesztés Faragóné Szénásy Emese helyett Dr. Kecskés Fanni ügyvédjelöltet javasolta – Faragónét pedig póttagnak javasolta a jegyző, Madácsy Józsefnével együtt. 

A javaslatot a közgyűlés 10 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta.

A Promenad24.hu szerint „politikai okok, politikai motivációk” miatt születhetett ilyen előterjesztés és döntés, mert Gyutay Katalin (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért) képviselő, az ügyrendi bizottság elnöke a bizottsági ülésen azt mondta, hogy szerinte az eredeti összetételű testület nem pártatlan, és ezen változtatni kell.

A döntésről Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely korábbi jegyzője azt mondta, törvénysértő. Szerinte már az is ellentmond a jogszabálynak, hogy a választással kapcsolatos előterjesztést nem egyedül a jegyző írta alá, hanem a polgármesterrel közösen nyújtották be. 

A Promenad24.hu írására reagálva Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester közleményt adott ki. Nem érti az elégedetlenséget, mert „az eredetileg javasolt 3 tag fideszes, a VB elnöke az a Szemző Margit ügyvéd lett, aki a Fidesz ügyvédje, hiszen a mondvacsinált okokból tett feljelentéseket követő perekben éppen a fideszeseket védte” vele szemben. „Az, hogy az egyik javasolt VB-tag a testületi ülés előtt jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottság munkájában, és ezért egy nem fideszes jelöltről szavaztak, nem kellene ennyire kiborítsa Lázár Jánost, hogy a lakájmédiáját vagy a város előző címzetes jegyzőjét uszítsa rá a témára” – közölte Márki-Zay Péter.

A városházi közlemény kitér arra, hogy a választási bizottság elnöke a Márki-Zay Péterrel szemben indított perekben Juhász Tünde kormánymegbízott, illetve Miklós Anikó korábbi iskolaigazgató, azóta tankerületi vezető jogi képviselője volt, és felteszi a kérdést: „mekkora választási csalásra készül Lázár János a Csongrád-Csanád 4-ben? Mi mással lehetne magyarázni azt a vehemenciát, amivel a Választási Bizottság tagjainak kiválasztása körül érzékelhető?”

A Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben jelenleg Lázár János (Fidesz–KDNP) az országgyűlési képviselő, április 3-án Márki-Zay Péter lesz az ellenfele.

A vásárhelyi jegyző, Tatár Zoltán, mint a választókerületi választási iroda vezetője az ügyben szintén közleményt adott ki. Eszerint Korsós Ágnes kritikájával szemben a bizottsági tagok megválasztásakor nem történt jogtalanság. Az előterjesztést a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata alapján készítették el és nyújtották be. Az előlapon a SZMSZ szerint tényleg szerepelt a polgármester aláírása is, mint az összes előterjesztésen, de a szöveges részén csak a jegyző szignója áll. Tatár Zoltán azt írja, egyértelmű, hogy ez csak az ő előterjesztése volt: „Márki-Zay Péter polgármester az OEVB tagjaira vonatkozó utasítást nem adott, tőle erre vonatkozó utasítást nem is fogadhattam volna el”. Szintén az SZMSZ szerint az előterjesztést akár az ülésen is lehet módosítani. „Ez esetben is ez történt, mert az eredeti előterjesztésben póttagnak javasolt egyik személy 2022. február 14-én a reggeli órákban telefonon jelezte, hogy nem vállalja a megbízatást. Ezen okból, a Ve. 25. § (2) bekezdés c) pontja alapján módosítottam írásban az OEVB megválasztására vonatkozó indítványomat. Mivel az előterjesztés tárgyalására nyílt ülésen került sor, az érintett személy személyiségi jogainak védelme érdekében a módosítás okáról nem tájékoztattam a Közgyűlést (...) Az OEVB megválasztására tehát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően került sor, Korsós Ágnes címzetes főjegyző asszony ezzel ellentétes álláspontja megalapozatlan. Ennek megfelelően a választások zavartalan és törvényes lebonyolítása biztosított”. 

Leadkép: Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő kezet fog 2018 májusában a vásárhelyi városházán. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk