Felmérés: Az ellenzékiek többsége a Fideszt okolja a vereségért

  • narancs.hu
  • 2022. április 20.

Választás 2022

De az is kiderült, hogy nagy többségük szerint Gyurcsány nélkül több esélyük lenne. 

A legtöbben a Fidesz anyagi- és médiafölényének tulajdonítják az ellenzék választási vereségének okait – derült ki a 21 Kutatóközpont megbízásából a Jobbik-közeli Iránytű Intézet által készített közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit a 24.hu ismertette. A teljes mintában 1850 válaszadó szerepelt, de ennek az elemzésnek a kérdéseit csupán annak a 852 válaszadónak tették fel, aki nem a Fideszre szavazott (vagy egyáltalán nem szavazott).

Arra a kérdésre, hogy minek tulajdonítják az ellenzéki vereséget, a relatív többség, 47 százalék elsősorban magát a rendszert (a Fidesz anyagi és médiafölényét) okolta a vereségért, 20 százalék szerint az ellenzék nem volt elég meggyőző, 30 százalék szerint pedig mindkét tényező közrejátszhatott. 

A kutatás szerint főleg a Mi Hazánk szimpatizánsai, az MSZP-Párbeszéd szavazói és a bizonytalanok okolták az ellenzéket, míg a DK közönsége volt a legkevésbé kritikus az ellenzékkel. 

Mikor a válaszadóknak a vereség személyi felelőseit kellett megnevezni, 26 százalék, tehát minden megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy a vereségéért mindenkit egyformán terhel a felelősség az ellenzéki oldalon, de a leggyakrabban (20, illetve 19 százaléknál) Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc neve került elő, míg Jakab Pétert csak a válaszadók 3 százaléka nevezte meg felelősként.

Rákérdeztek arra is, hogy a válaszadók szerint több esélye lenne-e az ellenzéknek, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna. A kutatás szerint a nem kormánypárti szavazók háromnegyede úgy látja, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány visszavonulna, a DK kivételével mindegyik táborban nagy többség ért egyet az állítással. Ugyanakkor még a DK hívei között is 42 százalék vélekedik így. 

Ugyanezt a kérdést kellett megválaszolni Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban is, az erre adott válaszok alapján 49 százalék szerint Márki-Zay visszavonulása az országos politizálástól javítaná az ellenzék esélyeit, 46 százalék szerint azonban nem. Az átlagnál nagyobb arányban értettek egyet az állítással a Mi Hazánk, az MSZP-Párbeszéd és a DK szavazói. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk