Kocsis Máté szerint jogállamisági problémák vannak az Európai Unió működésében

  • narancs.hu
  • 2022. február 17.

Választás 2022

Frakcióülését követően sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP. Kocsis Máté és Simicskó István a meglévő kommunikációs paneleket ismételte. Kocsis szerint az EU Bírósága nem független intézmény.

Balatonfüredi kihelyezett frakcióülését követően közös sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP. A pártok frakcióvezetői, Kocsis Máté és Simicskó István, mint arra számítani lehetett, a kormánypárt(ok) meglévő kommunikációs paneljeit ismételve, a már jól ismert és használt módokon puffogtatták az általános tudnivalókat.

A politikusok állításai szerint:

  • A választás tétje, hogy Magyarország előre megy (nem hátra), vagy ellenkező esetben visszatér a Gyurcsány-Bajnai-korszak.
  • Mint ismert, a baloldal elvett mindent (a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, emellett megemelték a rezsiköltségeket, az adókat, és példátlanul magas volt a munkanélküliség), és mint ismert, a Fidesz-KDNP mindent visszaadott. 
  • Magyarország gazdasági növekedése az európai élvonalba tartozik.
  • Az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás tétje nem más, mint hogy a szülők egyedüli joga legyen a gyereknevelés, hiszen a szexuális propaganda jelen van és terjed az óvodákhoz és az iskolákhoz.
  • A migráció nem lejárt lemez, fontos kérdés. De mint ismert, Gyurcsány emberei lebontanák a határkerítést.
  • Márki-Zay Péter fizetős egészségügyet vezetne be, eltörölné a rezsicsökkentést, a gyermekvédelmi törvényt és lobontaná a határkerítést.

A kampányról Kocsis megosztotta, hogy nincs a Fidesznek konkrét kampányfőnöke. Az országos kampánystáb pedig nem vesz részt a választókerületi kampányesemények szervezésében. A frakcióvezető újból leszögezte: azért nem indul a budapesti 6. választókerületben, mert "országos szerepe van az országos kampányban".

Kocsis Máté azt mondta, teljesen mindegy, milyen arányú győzelem születik áprilisban az országgyűlési választás során, a Fidesz-KDNP nem készül kétharmadra. Simicskó István hozzátette, abban bízik, hogy a szavazók nyugodtan fognak tudni dönteni áprilisban, mert "ha a tényeket nézik, a Fidesz-KDNP-re fognak voksolni".

A Fidesz-KDNP frakci??l?se Balatonf?reden

 
A Fidesz-KDNP frakcióülése Balatonfüreden. Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Simicskó emberközpontúnak értékelte a Fidesz-KDNP elmúlt négyéves politikáját. Hérodotoszt idézett, és kiemelte, az emberek életkörülményeit jobb irányba meghatározó döntéseket hozott a parlament. Ide sorolta többek között a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében tett intézkedéseket, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, valamint a családtámogatási döntéseket. Úgy látja, ezek az eredmények, amelyeket elértek, veszélyben vannak.

Hivatalosan is döntött a Fidesz-KDNP-frakció arról, hogy Novák Katalin volt családügyi minisztert jelöli köztársasági elnöknek – mondta a Fidesz frakcióvezetője. A képviselők egyhangúlag támogatták a jelöltet. Az államfőválasztás várhatóan március 10-én lesz az Országgyűlésben. Kocsis az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjéről, Róna Péterről úgy nyilatkozott, hogy magát a baloldalt sem tudja egységesíteni, nemhogy a nemzetet.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta:

  • nem fognak hamarabb véget vetni a veszélyhelyzetnek,
  • a bajba került benzinkutasok nem fognak kompenzációt kapni, mert a Fidesz az emberek védelmét helyezi előtérbe, azt pedig a benzinárstop jelenti.

Völner Pálról szólva közölte, nem vett részt a frakcióülésen. Majd minden további róla szóló kérdésre azt a választ adta: Czeglédy Csaba. Azt emlegette, hogy a jogerősen elítélt Czeglédy Csaba bezzeg ott ül a szombathelyi testületben, miközben a parlamenti képviselő Völner Pált és Simonka Györgyöt (egyelőre) csak meggyanúsították.

Kocsis az Európai Bíróság szerdai, a jogállamisági mechanizmus megsemmisítésére irányuló magyar és lengyel beadványt elutasító ítéletére úgy reagált, hogy szerinte nem függetlenek egymástól az uniós intézmények.

Kocsis szerint "szeretnék tudni, mi alapján dől el, hogy Magyarországot elítélik-e vagy sem az Európai Bíróságon", úgy tartja, különböző ügyekben enged a Bíróság a "brüsszeli nyomásnak".

A frakcióvezető szerint jogállamisági problémák vannak az EU működésében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk