Román politikusok buzdítanak Orbán Viktor elleni szavazásra

  • narancs.hu
  • 2022. április 3.

Választás 2022

Például Románia volt miniszterelnöke. Arról írnak, hogy ma Orbán Viktor és Európa között kell választani.

Vasárnap több román politikus Facebook-oldalán jelent meg hosszú üzenet magyar és román nyelven is arról, hogy Orbán Viktor elleni szavazásra buzdítják a magyar választókat.

Dacian Cioloş, aki 2015 és 2017 között volt Románia  miniszterelnöke, posztjában azt írta, ma a magyaroknak választania kell "egy Magyarországot Európától elszigetelő párt és az egységes ellenzék között. A nyíltan Putyin-barát Orbán Viktor, illetve azok között, akik elhatárolódnak az oroszok ukránok ellen elkövetett bűneitől."

Orbán kormányát a posztban "egy a lopásait és hozzá nem értését a „szuverenitás” jelszavával leplező autokratikus rendszernek" nevezte, amely szerint szemben áll nyugattal, egy egységesen az európai értékek mellett álló szövetséggel.

"Az elmúlt években többször bíráltam Orbán Viktort, nem azért, mert személyesen neheztelnék rá, hanem azért, mert ismételten láttam, hogy a budapesti kormány döntései magyar barátaimat, szomszédaimat eltávolítják az Európai Uniótól és minden szomszédos államtól, ahol magyar nemzetiségűek élnek" - fogalmazott. Hozzátette: "Válasszatok olyan jövőt, amelyre szintén büszkék lehettek, hogy együtt lehessünk egy virágzó és demokratikus Európai Unióban."

Cătălin Drulă az USR párt poltikusa szintén román és magyar nyelven is posztolt. Azt írta: "Korábban is voltak intő jelek, de mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, egy putyinista."

Szerinte Orbán "autokrata rezsimet" üzemeltet 2010 óta üzemeltet, és "maga alá gyűrte a magyar sajtót és civil társadalmat, a személyes ambícióit keresztező ellenzéket pedig erős kézzel, az állami intézmények segítségével tartja sakkban."

Kifejtik, szerint Orbán most azon dolgozik, hogy "megfúrja Európa egységes fellépését Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin brutális ukrajnai agressziójával szemben. Mi több, választási kampányát arra a nyilvánvaló hazugságra építette, miszerint csak egyedül őrajta múlik, hogy Magyarország nem sodródik bele a háborúba. Holott a valóságban ez a forgatókönyv fel sem merült."

Üzenetében emlékeztet arra is, hogy Orbán még attól sem riad vissza, hogy a COVID-járvány személyi adatbázisát politikai marketingeszközként kampányüzenetek küldésre használja. Drulă szerint ez választási csalás, és a jogállammal szembeni tiszteletlenség.

Posztjában megszólítja az erdélyi magyarokat, és arra kéri őket, gondolják végig, mégis milyen jövőt akarnak anyaországnak.  "Európait, vagy a putyinizmussal járó elszigetelődést tartja kívánatosnak?Orbán Viktor autokráciáját kiváltó liberális alternatíva Magyarországot visszahelyezhetné oda, ahová való: Európa fősodrába. Jól tudja ezt az RMDSZ is, de a pénzcsapok elzárásától való félelem egyelőre erősebb, mint a közösségükkel szembeni őszinteség és tisztesség" - fogalmaz.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.