Anne Applebaum Orbán európai céljairól: Még több pénzt ellopni?

  • narancs.hu
  • 2019. május 23.

Villámnarancs

Az amerikai tudósító nem érti, a magyar szavazókat miért nem érdekli az állami korrupció.

Interjút készített a hvg.hu Anne Applebaummal a közelgő EP-választások alkalmából - többek közt azt a kérdést szegezték a Pulitzer-díjas amerikai publicistának és történésznek, Kelet-Európa szakértőjének, hogy vajon mit akar Orbán Európától. A választ egy költői kérdésbe sűrítette a térség kutatója:

Még több pénzt ellopni?

Majd így folytatta: "Úgy tudom, Európa népszerű Magyarországon, ezzel nem fog szembemenni. De nem látom a valódi szándékait. Jobban értem a lengyel kormányzópárt céljait. Ők olyan Európát szeretnének, amelyik a segítségükre van a lengyel demokrácia tönkretételében. Amikor Európára haragszanak, akkor a jogállamisággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos szabályokat törölnék el. De nem érdekli őket semmi olyasmi, hogy jobb legyen az európaiak élete, vagy Európa hallassa a hangját a világban."

false

Fotó: James Kegley

Az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache ibizai videós bukásáról pedig a következőket mondta:

"Meglátjuk, mennyire érdekli ez a választókat. Számomra mindenesetre nagyon érdekes ez a történet, méghozzá azért, mert megmutatta ezeknek a szélsőjobboldali pártoknak a valódi célját: ez a korrupció."

És arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni egy hasonló lebukást Magyarországon, az amerikai történész-tudósító így felelt:

"Nem, és őszintén szólva nem értem ezzel kapcsolatban a magyar szavazókat. Annyi bizonyíték van az országot behálózó korrupcióra, és nem tűnik úgy, hogy ez megérintené az embereket. Magának kellene elmagyarázni ezt nekem."

„Putyin illegitim vezető" - Interjú Anne Applebaummal

Amerika legismertebb közép-európai tudósítója, jórészt az ő varsói és kijevi helyzetjelentései alapján követik az ottaniak az eseményeket. A The Washington Post Pulitzer-díjas kolumnistájával az ukrán-orosz konfliktusról beszélgettünk e heti lapszámunkban. Ebből adunk ízelítőt. MN: Mennyiben változtathatta meg Putyin céljait a kijevi események eszkalációja?

Figyelmébe ajánljuk