Az államtitkár a közértből duplázza meg a nyugdíjat

  • narancs.hu
  • 2016. április 26.

Villámnarancs

Tegnap Novák Katalin vette hülyére az idős embereket.

Egy hete közölte Varga Mihály, hogy 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés, mire a Nyugdíjasok Országos Szövetsége közleményt adott ki, ezzel a szöveggel: „A nyugdíjas-társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta a nemzetgazdasági miniszter bejelentését.”

Mivel Varga minisztériumának nem volt ehhez sok hozzáfűznivalója, az emberierő-tárca vette kezébe az ügyet, legalábbis ez derült ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatójából. Az államtitkár ezt mondta:

„Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése gyakorlatilag megduplázza a nyugdíjemelés mértékét.”

Nem akarunk ünneprontók lenni, ám annyit csak megjegyeznénk, hogy ezzel a logikával legfeljebb azokat a boltkórosokat lehet megtéveszteni, akiknek az a meggyőződésük, hogy pénzt keresnek azzal, ha megvásárolnak egy leértékelt holmit.

Szóval, ne hülyéskedjünk már! Mi köze van a disznóhús meg a tej árának a nyugdíjhoz, ha idősnek és fiatalnak ugyanannyit kell fizetni érte?

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.