Egy előretekintő kosárfonó lett az új helyettes államtitkár – Hoppál Péter pedig leszámolt a magas kultúrával

  • narancs.hu
  • 2015. március 15.

Villámnarancs

Závogyán elvtársnő jó elvtársnő. Virágkötő, kosárfonó, népi kismesterség szakoktató, dáliatermesztő volt, középiskolás korától közösségi programokat szervezett, államtitkár lett.

Március 1-jétől Závogyán Magdolna az Emmi kultúráért felelős államtitkárságának új helyettes államtitkára, korábban a Nemzeti Művelődési Intézet (MNI) főigazgatója volt. Azelőtt meg kosárfonó, gyógynövény- és dáliatermesztő. A Kondorosi Csárda megmentője.

„A kulturális alapellátás célkitűzését erősíti majd az új szerkezet, és ezt figyelembe véve esett a választás Závogyán Magdolnára” – nyilatkozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az MTI-nek, hozzátéve, hogy a kulturális alapellátás fejlesztése ehhez értő szakemberek irányítása által lehet igazán hatékony, és az NMI eddigi programjai Závogyán Magdolna szakember irányítása alatt éppen ezt a gondolkodást tükrözték.

Ám Hoppál azt is elmondta, hogy ugyan „a megemelt állami támogatások által a szaktárca portfóliójában lévő, magas kultúrát képviselő budapesti intézmények is erősödnek, de a vidéken születetteknek is biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy minőségi kultúrával találkozhassanak”.

Arról viszont nem beszélt – vélhetően szerénységből – az államtitkár, hogy valójában milyen sokoldalú az új helyettes. Közelebbről egy igazi reneszánsz ember alakja körvonalazódhat előttünk. Legalábbis ez derül ki abból a „who is who” szócikkből, ami – a honlap szerint – „standard formába öntött, érték-ítélet mentes életrajz”.

Figyeljék, Závogyán Magdolna nemcsak az MNI főnöke volt, hanem „vállalkozóként több foglalkozás: virágkötő, kosárfonó, népi kismesterség szakoktató, földművelő, dáliatermesztő, gyógynövénytermesztő; középiskolás korától közösségi programokat szervezett”, illetve nevéhez fűződik az „évente (5 éven keresztül) a Kondorosi Kukorica Napok fesztivál megrendezése a környék nagy cégeinek bevonásával, hagyományok, gasztronómia, szakmai fórumok, kiállítások, a turisztikailag meghatározó Kondorosi Csárda megmentése és megismertetése”.

De még megtudhatjuk azt is, hogy „mindig az emberekért dolgozott; mindig előretekint, ami rossz dolog történik vele, azon túllép, a világot folyamatosan változónak fogja fel és ehhez alkalmazkodva él és cselekszik; nem az előző naphoz viszonyít, a ma kihívásaival és lehetőségeivel él”.

Engedje meg, hogy mi is gratuláljunk márciusi kinevezéséhez. Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája, illetve szevasz, Rákosi, hol bujkáltál eddig?

Figyelmébe ajánljuk