Elmebetegek Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2015. július 31.

Villámnarancs

Az első idézet az általános jogok biztosától, a második meg a kormányszóvivőtől származik. A két nyilatkozat között csak egy kis idő telt el. Megtudjuk belőlük, miért tartunk itt.

„A zárt részlegen a látogatás kezdetének pillanatában erős vizelet- és székletszag terjengett. A mosdóhelyiségből folyt a szennyvíz, ami több kórtermet is elárasztott, és a folyosó nagyobb szakaszán pár centiméternyi szennyvízben lehetett csak közlekedni. A szennyvíz úgy keletkezett, hogy az egyik beteg a pelenkájával eltömítette a vécét. A személyzet úgy igyekezett megelőzni a szennyvíz kórtermekbe való beáramlását, hogy törölközőket tettek a kórtermek ajtajába, azonban így sem sikerült a szennyvizet felfogni.”

Részlet az alapvető jogok biztosának a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriai osztálya helyzetét részletező jelentéséből, 2015. június

„A kampány célja, hogy minden magyar ember számára nyilvánvalóvá tegye azt, amit a kormány egyébként már régóta mond, hogy az elmúlt négy-öt évre visszatekintve, a 2010 óta tett lépésekről azt mondhatjuk, hogy a magyar reformok működnek. Ezek reformok közös erőfeszítéssel működnek, ebben minden magyar ember teljesítménye benne van. Ez abban az értelemben is megáll, hogy az emberek mindennapi életében is tapintható módon van jelen annak a közös erőfeszítésnek az eredménye, amelyet mi úgy hívunk, hogy a magyar reformok működnek. Szükségét érezzük annak, egy olyan tájékoztató kampányt indítsunk, amely néhány kérdésben részletében is tárgyalni fogja a reformokat. 600 millió forintos keretösszeg áll ennek a kampánynak a rendelkezésére. Azt reméljük, abban bízunk, hogy nemcsak az üzenetek, hanem a valódi tartalom is minél több magyar emberhez jut el.”

Részlet Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatójából, 2015. július

Figyelmébe ajánljuk