Elszólta magát az államtitkár? Mégsem a bevándorlás, hanem a CEU-ügy áll a Magyarország elleni támadások mögött

  • narancs.hu
  • 2018. október 27.

Villámnarancs

A kormányszóvivő máshogy tudta.

Sok európai parlamenti döntéshozó, aki szavazott a Sargentini-jelentésről, elsőként a CEU-ügyet említette – mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség EU-kapcsolatokért felelős államtitkára az Inforádióban az ATV.hu összefoglalója szerint.

Még azt is felvetette, ér-e ez az ügy annyit, hogy az egész ország ellen elindítsák a 7-es cikk szerinti eljárást. Szerinte ez egy folyamatban lévő ügy – jelenleg az EU Bírósága előtt van –, mégis akkora hangsúlyt kap a Sargentini-jelentésben, hogy „sokan csak ezt látják benne”.

Hogy Varga Judit szerint elsődlegesen a CEU-ügy áll a Sargentini-jelentés elfogadása mögött, azért is érdekes, mert Kovács Zoltán kormányszóvivő épp pár napja jelentette ki, hogy „minden, az utóbbi időszakban Magyarországot érő támadás mögött egyértelműen a bevándorlás kérdése állt”.

Kovács Manfred Weber néppárti frakcióvezető nyilatkozatára reagált ezzel, aki úgy vélekedett, elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány a jogállamiságot érintő kritikákat a migrációs kérdéssel mossa össze.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?