Milyen világ az, ahol Mészárosék eltüntethetik Ferenczi Krisztina róluk szóló cikkeit?

  • narancs.hu
  • 2016.10.27 15:34

Villámnarancs

Ez az újságíró arra tette fel az életét, hogy feltárja Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc ügyeit. Tragikus, hogy most már ők rendelkezhetnek a Népszabadság archívumáról.

A tavaly elhunyt Ferenczi Krisztina élete utolsó másfél évtizedét annak szentelte, hogy minél többet felderítsen a miniszterelnök körüli korrupciós hálózatról, a fideszes oligarcharendszerről és azon belül is főleg a Felcsút környéki ügyekről. Halála előtt egy évvel erről beszélt nekünk ebben a több szempontból is felkavaró interjúban. Írásainak jelentős hányada a Népszabadságban jelent meg – vagyis az eltüntetett archívum része.

Gergely Márton, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese írta erről a Facebookon: „A helyzet az, hogy Ferenczi Krisztina a közelmúlt egyik legbátrabb újságírójaként bő évtized alatt elsőként tárta fel, Orbán Viktor hogyan nyerte Mészáros Lőrinc segítségével módszeresen a legtöbbet Felcsúton és környékén, és most sajtótörténeti fontosságú cikkeit épp Mészáros tartja lakat alatt. Ez ma Magyarország."

Ferenczi és Mészáros

Ferenczi és Mészáros

 

Mint az közismert: a Mészároshoz köthető cég által megvásárolt és most már Orbán Viktor médiamunkásai által vezetett kiadó elzárva tartja a lap archívumát. Az egyes számok nehézkesen, de elérhetők az Arcanum oldalán, egy hasznos Chrome-kiegészítő pedig segít abban, hogy a Népszabi cikkeinek legalább egy része közvetlenül is hozzáférhető legyen.

De az utóbbi lehetőségeket csak azért említjük, hogy kicsit vigasztaljuk magunkat. Mert nagyon elkeserítő végignézni, hogyan tüntetik el Ferenczi Krisztina cikkeit pont azok, akik után magát sem kímélve nyomozott.

(A kép az Átlátszónak készített híres videóinterjúból.)

Neked ajánljuk