Gulyás a Kormányinfón: jön a védettséget igazoló plasztikkártya

 • narancs hu
 • 2021.01.21 12:33

Villámnarancs

Állítólag már február közepétől.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy bevezetnek egy védettséget igazoló okiratot, ami egy plasztikkártya lesz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint védett az, aki beteg volt és meggyógyult, illetve az, aki már kapott oltást. Gulyás szerint számukra a kijárási tilalomnak nincs ésszerű oka, így várható, hogy lesznek különbségek a védettséggel még nem rendelkezők jogosítványihoz képest, de erről a kormány még nem döntött. A védettséget igazoló plasztikkártya már februárban megjelenhet, hangzott el a csütörtöki kormányinfón. Gulyás továbbá elmondta, hogy

 • a kormány úgy látja,  Európában és a szomszédos országokban is megkezdődött a járvány harmadik hulláma, de Magyarországon folyamatosan csökken a megbetegedések és a halálozások száma
 •  eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez 165 ezer embernek elég. Az EU által biztosított vakcinamennyiség kevés a tömeges oltás elkezdéséhez, ezért tárgyalnak Kínával és Oroszországgal, de csak olyat vakcinát kíván beszerezni a kormány, amivel már több millió embert beoltottak, és a hatóságok engedélyeivel is rendelkezik.
 • Kínából körülbelül egymillió vakcina várható
 • eddig egyetlen kormánytagot sem oltottak be
 • a kormány úgy döntött, hogy a háziorvosok is részesülni fognak az egészségügyi béremelésekből, az emelés a fogorvosokra is kiterjed
 • nem lehet majd regisztrálni a háziorvosoknál a vakcinára
 • lesz választási lehetőség a vakcinák között
 • a kormány egészségvédelmi okokból fenntartja az ingyenes parkolást
 • februártól is marad az egyetemeken a távoktatás
 •  a kormány ismét kéri, hogy az Európai Bizottság váltsa le Věra Jourovát, mert Gulyás szerint a Bizottság alelnöke megengedhetetlen kijelentéseket tett Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban. Jourová a Der Standardnak többek közt azt nyilatkozta, hogy a jogállamisági rendelettel jelentős pénzeket blokkolhatnak az állami beruházások kifizetésénél.

(Telex, 24.hu)

 

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

 • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

 • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

 • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

 • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.