Holnap visszatér a Tanítanék, megint tüntetnek, új húzónevekkel

  • narancs.hu
  • 2017. február 4.

Villámnarancs

A legfrissebb hősöket állítják hadrendbe.

Szert Boglárka és Szentesi Tamás is szót kap a Tanítanék holnapi tüntetésén. Nevezettek a demokratikus Magyarországért folytatott polgári ellenállás legújabb kori alakjai: Szert Boglárka az Antall József Tudásközpontnak nevezett izében megesett olimpiai hátterű tisztogatás áldozata; valaki, aki kiállt jogainkért a szervilis idiotizmussal szemben. Szentesi Tamás pedig egyenesen a NAV-ból csinált bolondot.

A hét közepéről – időjárási okokból – elhalasztott demonstráció így remélhetőleg választ ad a pedagógusmozgalommal kapcsolatban (mondjuk, Pukli István kilépése óta) fölmerült kérdésekre. S arra is, hogy hogyan reagál a mozgalom arra a kétségtelen tényre, hogy a demokratikus ellenzék fő reménységének szerepére az elmúlt időszakban befutott egy ugyancsak elég komolynak tűnő bejelentkezés a Momentum Mozgalom részéről.

A Tanítanék így indokolja Szert és Szentesi meghívását: „Azért kértük meg őket, hogy beszéljenek, mert azt látjuk, hogy egyre fontosabb az, hogy magánszemélyek is kiálljanak magukért és egymásért – ha tetszik, politizáljanak.”

Nos, itt van tényleg a kutya elásva: politikát kell csinálni, mert abból van a legnagyobb hiány. Arra ugyanis, amit az Orbán-kormány, vagyis maga Orbán Viktor a hatalomra kerülése óta folytat, nos, létezik egy csomó plasztikus kifejezés, de a politizálás szó nincs köztük. S egyelőre a magyarországi pártellenzék is inkább csak túlélni igyekszik, a politizálással mintha még várnának. Pedig jócskán itt az idő, már késésben is van az ország. Ha az utcán lehet, akkor ott kell. Tüntetni, aláírásokat gyűjteni, egyszóval politizálni.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.