Személyes adattal visszaélés miatt volt házkutatás Szász Jánosnál

  • narancs.hu
  • 2021.02.05 13:00

Villámnarancs

Már korán reggel megjelentek a rendőrök a rendező lakásán.

Reggel 6 óra óta házkutatás zajlik Szász János rendező otthonában - számol be a hvg.hu.

A lapnak Szász János ügyvédje, dr. Fülöp Tamás elmondta, hogy a rendezőhöz a hajnali órákban vonult ki a rendőrség, amikor az egész család, a gyerekek is otthon tartózkodtak.

Fülöp azt mondta, hogy

Szász Jánosnak a művészeti tevékenységével kapcsolatos a rendőri intézkedés,

ami még délután fél 2-kor is zajlott. A rendőrök számítógépeket, telefonokat foglaltak le, köztük a gyerekeknek azokat a számítógépeit is, amelyeken az online oktatásuk zajlik.

Az ügyvéd a kutatási jegyzőkönyv alapján tudja csak feltételezni, hogy milyen ügyről lehet szó, amely szerinte azonban nem bűncselekmény. Másrészt a bűncselekmeny, amelyre hivatkozva a rendőrök megjelentek Szász otthonában,  a büntető törvénykönyvben található egyik legenyhébb bűncselekmény, ennek akapján a rendőri intézkedés Fülöp szerint

"tökéletesen eltúlzott es indokolatlan".

A lap úgy tudja, Szásznak egy ismert producerrel van jogi természetű vitája, ez állhat az ügy hátterében. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bűnügyi főosztály

személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, amely keretében tartották a házkutatást.

Gyanúsítotti kihallgatás nem történt. 

Meg nem erősített információk alapján úgy tudjuk, Szász egy nemrég forgatott filmjével kapcsolatban merült fel a személyes adattal visszaélés. 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.