Egy kérdéssel kapcsolatban persze biztos a kormány válasza

  • 2021.02.05 11:58

Villámnarancs

Lesznek nyáron focimeccsek?

Gulyás Gergely a Kormányinfón a legkülönbözőbb kérdésekre választ adott. Bár többnyire a kormány járványkezeléséről és az oltási tervéről folyton változó információkat és bizonytalanságokat tudunk, egyelőre a nyitás - illetve részleges nyitások - terve is csak reményteli. Egyetlen kérdésre azonban a kormányt képviselő Gulyás egyértelmű és magyarázatra sem szoruló "igen"-nel tud felelni.

Ez pedig az a kérdés: "Mai tudásuk szerint Budapesten lesznek-e labdarúgó európa bajnoki mérkőzések a nyáron?"

Gulyás válasza: "Igen."

Tegyük hozzá, az UEFA még nem hozta meg a végleges döntést arról, hogy a járvány miatt miként fog pontosan zajlani az idei EB: a jelenlegi hírek szerint kitartanának a tervezett helyszínek mellett, de a hivatalos döntést márciusra várják; arra viszont csak áprilisban lesz válaszuk, hogy nézők részt vehetnek-e majd a meccseken.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.