Ítélt az Európai Bíróság: sérti az uniós jogot a civiltörvény

  • narancs.hu
  • 2020. június 18.

Villámnarancs

Jogsértő a civil szervezetekről szóló, 2017 óta életben lévő magyar szabályozás.

Az Európai Bíróság ma meghozott ítélete szerint "Magyarország azáltal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be" - írja az Index.

Mint írtuk, a „külföldről támogatott civil szervezetekről” szóló törvényt a fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István indítványára 2017 áprilisában fogadta el  (130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 – jobbikos – tartózkodó szavazattal) az Országgyűlés. A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot.

Áder János annak rendje és módja szerint alá is írta a jogszabályt: „Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének” – tudatta 2017 júniusában az államfő a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről kiadott nyilatkozatában.

Áder János aláírta a civiltörvényt, nem lát közjogi aggályt

A társadalmi vitában Áder szerint sok volt az öncélú indulatkeltés. A köztársasági elnök szerint nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott törvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik, ezért Áder János aláírta a jogszabályt.

Neked ajánljuk