Jani, a bátor – Martonyi mentében a gazda bokája után kap

  • narancs.hu
  • 2014. április 19.

Villámnarancs

Nagy búcsúkört futott a fények városában a távozó magyar külügyminiszter. Először, Orbán Viktort is megelőzve, bejelentette, hogy ki lesz Magyarország következő igazságügy-minisztere Navracsics Tibor után – ne kérdezzék, hogy mi köze van mindehhez egy szintén lapátra tett külügyminiszternek (azért ne kérdezzék, mert Orbán Viktor kérdése).

false

Fotó: MTI

De még ennél is szebb, amit a mondott város kedvenc lapjának (Le Monde; Párizs) összenyilatkozott. Nyíltan beszélt például arról, hogy Orbán Viktor azért nem járt hivatali idejében Washingtonban, mert ott látni sem akarják. S valamivel szofisztikáltabban, de elég egyértelműen kifejtette azt is, hogy ennek viszonzásaként Putyinnál pitizni történelmi hiba. Le a kalappal e hirtelen jött politikai éleslátás és bátorság előtt. E hősiességet csupán az felhőzi el valamelyest, hogy Martonyi épp távozóban van, így legfeljebb a szinekúráját kockáztatja, azt sem túlságosan.

Így tehát harcos felvetései nyomán csak egyetlen kérdés marad tisztázatlan: hol a büdös francban tetszett élni az elmúlt négy évben, külügyminiszter úr? S kinek a kormányában méltóztatott nagy bátran kussolni? Köszönjük, a választ nem kérjük, tessék nyugodtan lelépni. Irigyeljük a lelkiismeretét, hogy egy Le Monde-interjúval el lehet hallgattatni.

Figyelmébe ajánljuk