Két népszavazási bukta a Fidesznél egy hét alatt: a kvótaellenes is mehet a levesbe

  • narancs.hu
  • 2016. április 15.

Villámnarancs

Borul a Fidesz nagy terve, nem is akárki borítja.

Orbán csak a sikeres népszavazásokat szereti, ezért menekültek hanyatt-homlok a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó referendum elől, s ezért erőltetik a kvótaellenest. A nagy terv azonban borulni látszik. Nem is akárki borítja.

A vasárnapi nyitva tartás és a vonatkozó népszavazás ügyében bemutatott látványos hátraarc gyakorlatilag teljesen elvonta a sajtó és a társadalom figyelmét egy másik bejelentésről. Vona Gábor, a Jobbik elnöke pár napja azzal állt elő ugyanis, hogy teljesen felesleges pénzkidobás lenne egy méregdrága népszavazást tartani a betelepítési kvóta ügyében, elég ahhoz ugyanis egy alkotmánymódosítás, ami ugyebár egy kétharmados parlamenti döntéssel elintézhető. S a Jobbik meg is adja szívesen a szükséges támogatást.

Vona a részletekre is ügyelt: szöveg szerint a Fidesz népszavazási kérdését emelné az alkotmányba.

Nos, erre nem lesz könnyű lépnie Orbánnak vagy Habonynak. Hiszen ha belemennek, a Jobbik kottájából játszanak. Ha pedig nem, akkor nyilvánvalóvá lesz, hogy nem a nép véleménye, nem is a kvóta érdekli őket, hanem új adatbázist akarnak, és főként olcsó politikai sikerre hajtanak. Vagyis éppen hogy drágára, mert a cirkusz árát megint „az emberekkel” fizettetnék meg.

Neked ajánljuk