Ha egy üzlet beindul! – Nem kell a NAV-nak a kamupártok bírsága

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 27., 17:11
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem tudják behajtani, elengedik.

Kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választásokon indult pártoktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2014-ben simán megérte kamupártokat létrehozni. Ez elég nyilvánvaló. Miután megszűntek a kopogtatócédulák, a választópolgárok akármennyi párt jelöltjét támogathatták aláírásukkal. Így elég könnyű lett megszerezni a jelöltállításhoz szükséges 500 támogató aláírást – akár még fénymásolással is.

Kamupártok és kampányfinanszírozás, avagy hová tűnt 4 milliárdnyi közpénz?

A kamupártok, a kampányfinanszírozás, az átláthatóság témája mellett szempont volt a politikai esélyegyenlőség is az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország konferenciáján.

Elindított jelöltenként egymillió forint volt az állami támogatás, 27 jelölt – vagyis országos lista állítása – esetén pedig további 149 millió forint ütötte a pártok markát.

A kapott pénzt könnyű volt megtartani, miután az elmúlt majdnem négy évben az 1,96 milliárd forintos bírságból a NAV alig két ezreléket, 3,9 millió forintot gyűjtött be sikeresen.

Nem nagyon iparkodhattak.

A bírságokat leginkább a helyi választási bizottságok a határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt szabták ki.

A kamupártok egyik legügyesebbike a Magyar Demokrata Unió nevű formáció volt, amely 54,8 millió forintot nem fizetett vissza a be nem adott 1080 ajánlóív után. A NAV idén november 7-én közölte a Nemzeti Választási Irodával, hogy e pártnak nincs vagyona, így az eljárást megszüntették. Vagyis elengedték a bírságot.

De ez itt Magyarország, úgyhogy három nappal a tartozás alól feloldó levél után a lényegében nem létező Magyar Demokrata Unió bejelentkezett a 2018-as választásokra. Ja, kérem, ha egy üzlet beindul!
Persze, nem egy ilyen kamupárt van.

Tárt marokkal

A legutóbbi választáson 14 olyan párt indult, amely azután nem szerzett parlamenti mandátumot, viszont több százmilliót rakott zsebre ellenőrizetlenül. Nyomozás ugyan több is indult, de egy eljárást az ügyészség csendben lezárt, és a többi ügyben sem várható más. Mi több, 2018-ban is kamupártok tömegére számíthatunk.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 27., 17:11
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  tiszapolgári
  2017. december 28., csütörtök 07:57
  Azt hiszem, a cikkíró és én is rosszul írtuk az MDU nevét, nem Demokrata, hanem Demokratikus.
  És ők már fél évvel a NAV-vizsgálat novemberi lezárulta előtt megállapították, hogy a párt adósságmentes, és nem folyik ellenük eljárás.
  http://os.mti.hu/hirek/125451/a_magyar_demokratikus_unio_mdu_kozlemenye
 2. 3
  rworse
  2017. december 27., szerda 22:20
  Magiar Adidos Puna Konverze
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. december 27., szerda 18:56
  Magyar Demokrata Uno.
 4. 1
  rworse
  2017. december 27., szerda 18:24
  Megint egy fatális véletlen így választások előtt.

  Amúgy megsúgom NAV-állam bácsinak, hogy bírságok esetén a megbírságolt választhat, kifizeti, vagy leüli. Közérdekű adatigénylésem: melyik fogházban mennyit ültek az érintett pártszédelgők?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt