Parti Nagy Lajos addig nem megy a PIM-be, amíg Demeter Szilárd regnál

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Villámnarancs

"A torkom és a gyomrom ezt diktálja" - nyilatkozta az író.

Interjút adott  a 168 Órának Parti Nagy Lajos; az írót a Petőfi Irodalmi Múzeumot irányító Demeter Szilárdról is kérdezték.

"Elegem van az olyan "verekedékeny" (Radnóti Sándor pontos kifejezése) alakokból, mint ez a főigazgató is, aki Orbán kegyenceként  és kénye kedve szerint, minden szakma előélet nélkül  került az ország egyik legfontosabb múzeumának élére, aki rendre valami szörnyű és gyerekes retorikát használ, leügynöközi Székely Jánost, ami aljas disznóság, ujjeltöréssel fenyegeti ellenségeit, s meginti az írókat: ne csodálkozzanak, hogyha politikai kijelentést tesznek, arra politikai válasz érkezik. És a szakma nem képes semmiféle érdekérvényesítésre, hogy megakadályozza a kinevezését. Tehetetlenségemben egy dolgot tudok tenni: az illető regnálása alatt nem teszem be oda a lábamat."

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos

 

Arra a kérdésre, tényleg úgy érti-e, hogy mostantól nem megy a Petőfi Irodalmi Múzeumba, az író így válaszolt:

"Úgy, de ez az én magánügyem, nem várom el senkitől, hogy ugyanazt tegye, és egyáltalán ben biztos, hogy igazam van. De a torkom és a gyomrom nekem ezt diktálja."

Nem ő az egyetlen, aki nyíltan kifogásolja a PIM-vezér tevékenységét: mint írtuk, Bartók Imre azért nem veszi át a Térey-ösztöndíjat, mert aggályosnak tartja a díjat létrehozó Demeter Szilárd személyét.

Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Aggályosnak tartja a díjat létrehozó Demeter Szilárd személyét. Ahogy arról mi is hírt adtunk, kihirdették a Térey-ösztöndíjasok 45 fős névsorát. Az ösztöndíj öt éven keresztül havi apanázzsal jár, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum biztosít a Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Programja keretében. A PIM igazgatójának, Demeter Szilárdnak volt ugyan vétójog a neveket illetően, de nem élt ezzel.

Figyelmébe ajánljuk