Szarka Gábor nem tudott bejutni az SZFE épületébe

  • narancs.hu
  • 2020. október 8.

Villámnarancs

Katona a kapuknál.

Mint arról beszámoltunk, Szarka Gábor, az SZFE frissen kinevezett kancellárja tegnap közleményben jelentette be, hogy csütörtök reggel meg akarja kezdeni a munkát az SZFE Vas utcai épületében. Történt minden azután, hogy az SZFE hallgatói és a sztrájkbizottság is elutasította az új vezetés által tett komplex ajánlatot.

Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár közleményében többek között azt írták: „Szarka Gábor október 8-án reggel az SZFE Vas utcai épületében megkezdi a munkáját annak érdekében, hogy biztosítsa az egyetem működőképességét, felelősséget vállalhasson az ott dolgozók munkakörülményeiért és intézkedhessen a bérek és egyéb juttatások kifizetéséről".

A hvg.hu beszámolója szerint ma délelőtt valamivel 10 óra előtt Szarka Gábor, frissen kinevezett kancellár meg is jelent a Színház-és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt, ahol az egyetem polgársága kora reggel óta gyülekezett.

false

 

Fotó: Siórérti Gábor

Szarka arról érdeklődött, kivel tárgyalhatna, diákok közölték, vele hogy az SZFE-nek jelenleg nincsen legitim vezetése. A kancellár arról beszélt, az irodájában aláírásra váró dokumentumok vannak, amik szükségesek a kifizetésekhez, noha az SZFE polgársága korábban arról számolt be, hogy a bérszámfejtés külső helyszínen zajlik

Szarka Gábor ezt követőeb egy hatpontos nyilatkozatot olvasott fel; többek közt elmondta, hogy írásban fordul a kuratóriumhoz, hogy jelöljenek ki egy új helyszínt, ahol megkezdhetik a munkát. Közölte: az elfoglalt épület működéséért, az ott folyó oktatásért az egyetem vezetése a mai naptól nem vállal felelősséget. Hozzátette, a tanulmányi félév elismerésének sorsa innentől az egyetemfoglalók kezében van.

Ezután az SZFE hallgatói felolvasták 10 pontos követelésüket, amiben elutasították az egyetem kinevezett kuratóriumát és a felügyelő bizottságát - írja a 444.hu.

SZFE-s hallgatók: Ott van a kés a nyakunkon

A hatalomátvételi módszerekkel van a probléma - mondja a Narancs.hu-nak adott interjújában Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke és Zsille Sára hallgató, akik arról is beszélnek, miért furcsa, hogy rendszerváltó erőt látnak bennük. A diákok szerint a következő néhány nap sorsdöntő lehet az egyetemfoglalás történetében. Állítják: mindenre fel vannak készülve.

Figyelmébe ajánljuk