Szijjártó Péter: Látom, olvasom, hallom, nekem is mondják barátaim, hogy van a szabályozás a sportolók, azon belül is a futballisták kapcsán?

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 3.

Villámnarancs

Ki is fejtette, mit kell tennie a focistáknak a második hullámban. És hogy mekkora öröm továbbjutni.

"Megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma" - jelentette be Facebook-videójában Szijjártó Péter külügyminiszter.

"A magyar emberek, a magyar családok és a magyar gazdaság biztonságba helyezéséhez elengedhetetlen volt a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések rendszere. Ha a magyar gazdaságot még egyszer le kéne állítani, ha a magyar iskolákat még egyszer be kellene zárni, az drámai következményekkel járna mind gazdasági, mind társadalmi szempontból" - folytatta.

"Továbbra is lehetőség van az ingázásra, ahol arra kell figyelni, hogy a külföldön dolgozó magyar állampolgár 24 órán belül hazatérjen Magyarországra, emellett legalább ennyire fontos, hogy
a cégcsoporton belüli külföldre történő utazás továbbra is szabad és korlátozásmentes" - tette hozzá.

"Akik az elmúlt hónapokban már átestek a koronavírus fertőzésen és igazolni tudják, hogy meggyógyultak, szintén karanténkötelezettség nélkül jöhetnek be Magyarországra. Itt természetesen a magyar állampolgárokról beszélek" - mondta el a miniszter, majd végre rátért  a focira.

"Sokakat foglalkoztat - látom, olvasom, hallom, nekem is mondják barátaim, ismerőseim -, hogy van a szabályozás a sportolók, azon belül is a futballisták kapcsán? Szerintem mindenki számára hatalmas örömöt okozott a Ferencváros eddigi szereplése, nyilvánvalóan örömöt okozott akár a Honvéd, akár a Fehérvár továbbjutása a nemzetközi labdarúgó kupákban, nyilvánvalóan senki sem szeretné elvenni a sanszot egyik csapattól sem a további sikeres szerepléstől és természetesen szeretnénk, ha még sok örömet szereznének ezek a csapatok és a tavalyi évhez hasonlóan legalább egy csapatunk eljutna oda, hogy akár a Bajnokok Ligája, akár az Európa-liga csoportkörében szerepelne. Itt van egy nemzetközi protokoll, mégpedig az UEFA protokollja, amelyet figyelembe kellett vennünk. Ennek megfelelően alakítottuk ki azt a szabályozást, hogy a magyar csapathoz vendégként érkező külföldi labdarúgóknak, a delegáció tagjainak egy negatív tesztet kell hozniuk a beutazást megelőző három napból.  Természetesen a külföldről hazatérő magyar csapatok esetében szigorúbb a szabályozás, tehát az a magyar focista, vagy magyar csapat focistája, aki hazajön, két negatív tesztet kell hogy felmutasson a teljesen szabad mozgáshoz és a karanténkötelezettség alól való mentesítéshez" - tájékoztatta az országot a vírus második hulláma alatti futballállapotokról a külügyminiszter.

Figyelmébe ajánljuk